open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Semir Temim: Vijeće ministara da olakša ulazak stranih turista, Hercegovina je spremna
Prazne ulice, zatvorene prodavnice, suvenirnice, restorani i kafići, hoteli... grad bez ljudi – tako je izgledao Mostar, ali i ostali bh. gradovi u godini pandemije koronavirusa koja je na koljena bacila turistički sektor naše zemlje.
06.06.2021. u 11:19
get url
text

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu radnici u turizmu u poređenju s ranijim sezonama, potpuno su krahirali, dok posljednja dešavanja i povoljne informacije iz svijeta glede pandemije ipak bude optimizam i nadu da bi predstojeća sezona i kod nas mogla biti kvalitetna.

No za oporavak treba vremena, sezona 2021. je počela, život se polako vraća u ono što je izgledao prije korone, ali, stranih turista, koji su nekada znali okupirati Grad na Neretvi, još uvijek nema, govori Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK.

- Hercegovina je bila turistička destinacija koja je bila posjećena tokom cijele godine. U 2019. smo imali top sezonu skoro 10 mjeseci. U 2020. godini koju je obilježila pandemija gubici su bili veći od 85 posto u odnosu na 2019. Očekujemo i nadamo se da će ova sezona biti bolja, obzirom na broj vakcinisanih širom svijeta, posebno u Evropi. Nadamo se i da će Vijeće ministara donijeti odluke u korist nas koji se bavimo turizmom, a to je da se svim turistima koji žele doći u našu zemlju omogući što lakši ulazak, a isto tako da se na graničnim prelazima smanji zadržavanje – ističe Temim.

Kaže da je Hercegovina spremna za dolazak turista za koje su priredili i veliki broj novih sadržaja. 

- Sve što smo radili okrenuli smo ka tome da se privuku turisti, a po pitanju toga radit ćemo reklamne kampanje u zemlji, ali i van njenin granica. Imamo veliki broj sadržaja koji će turiste što duže zadržati na našim prostorima. Mostar i Hercegovina su već odavno prestali biti samo prolazna destinacija. U Mostaru i njegovoj široj okolini, u posljednjih 15-tak godina se izgradilo mnogo hotela, motela, privatnih pansiona, i to je podatak koji pokazuje da je Mostar odavno prestao biti turistička destinacija na jedan dan.

Turisti su dolazili ovdje, boravili ovdje, a pored novog adrenalin parka koji se nalazi na Fortici iznad Mostara, pa do adrenalin parka u Blagaju, novi sadržaji su vezani i za brdsko biciklistički i sportski turizam. Očekujemo i veći broj mladih ljudi, ali i onih koji žele što više da borave na otvorenom prostoru. Blagaj se razvio u jedno izuzetno turističko mjesto gdje su maltene sve kuće na iznajmljivanje, gdje je vliki broj kuća sa bazenima izgrađen, izuzetno je dobro posjećen tokom cijele godine. Pripremamo i dva projekta u vrijednosti od milion KM koje će finansirati EU – pojašnjava Temim.

Tradicionalni skokovi, tvrdi on, sigurno će, kao i uvijek, dovesti brojne turiste u Mostar, a posebno Red Bull svjetsko prvenstvo u skokovima sa Starog mosta.

- To je jedna atrakcija koja privlači turiste iz cijelog svijeta. Mostar nekoliko dana stvarno bude popunjen, nema kontinenta sa kojeg gosti ne dolaze u Grad na Neretvi, i sigurno da je to reklama za Mostar i BiH koju ova država ne bi mogla platiti. To uveliko popravlja imidž naše države kada je turizam u pitanju. Kada bi ova sezona upola bila kao 2019. to bi za nas bio uspjeh – kaže Temim.

Od velike važnosti za dalji turistički razvoj bit će i bolje poslovanje mostarskog aerodroma, zaključuje Temim. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.