Šemsa Delić, autorica knjige "Supermama": Sanjam bogato uređen sistem za djecu s poteškoćama

Objavljeno: 19.02.17 u 13:23

Šemsa Delić kao i svaka majka želi svojoj djeci osigurati najbolje uvjete za život. Njena djeca Haris (29) i Adna (20) imaju teškoće u razvoju, uložila je mnogo u njih i ne žali zbog toga. I opet bi. Ipak shvatila je da oni trebaju više pomoći, više pažnje, više ljubavi. Iako je odluka bila teška, smjestila ih je u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" u Fojnici fascinirana disciplinom i odgovornošću osoblja.

Događaji iz prošlosti probudili su u njoj volju da napiše svoju životnu priču, nimalo laganu, ali uistinu herojsku priču. Knjigu je posvetila voljenoj djeci Harisu (29) i Adni (20), bez kojih ne bi mogla zamisliti život. Svoju prvu knjigu s pravom je nazvala "Supermama", a napisala ju je iskreno, neposredno i osjećajno.

- Ovdje nije opisana tragedija moga života, nego djetinjstvo i odrastanje moje djece i sudjelovanje moga supruga i mene u njihovom odgoju. Ovim ne želim popularizaciju, nego samo dobru volju i solidarnost. Ta dva bića uljepšala su mi život i danas ga uljepšavaju. Kad su oni sretni, ja sam još sretnija - kazala je Delić Feni.

U toj knjizi ispričala je vlastito iskustvo, trud i rad sa svojom djecom, ali i onu lijepu stranu života kad su joj djeca bila podstrek da sve to izdrži.

- Ljubav ove djece je neprocjenjiva. Moja priča zasnovana je na istinitim događajima. Nisam tragala za njom, sve se desilo unutar moje porodice. Čitatelj će osjetiti toplotu pisane riječi, a po izboru motiva bit će bliska posebno roditeljima djece s teškoćama u razvoju - kaže.

Knjigu je počela pisati po nagovoru prof. dr. Emire Švrake, a i naziv je bila njena ideja. Kroz životnu priču nastojala je približiti probleme koji su je pratili od začeća njene djece pa dosad, a pratit će je i dalje u životu.

- Iako tužna, istovremeno sam sretna što sam uspjela zabilježiti i uobličiti sve važne i autentične događaje iz života sa mojom djecom - naglasila je.

Nastojala je napisati jednu cjelinu gdje će čitatelji imati izvorna saznanja o načinu življenja s djecom kojoj je potrebna maksimalna pažnja, opisati stanje u pojedinim segmentima života.

- Kao majka ni trenutak ne smijem propustiti, moram se potruditi da očuvam porodicu na okupu. Neki dijelovi toga života oslikavaju kako nije lako podizati takvu djecu bez pomoći ustanova, koje bi više trebalo da vode brigu o njima - smatra.

Svjesna je da još dosta djece s teškoćama živi skriveno i isključeno od svijeta, to ne podržava. Svi ljudi, kaže, po rođenju imaju temeljna prava i slobode. Tako i djeca s teškoćama u razvoju imaju ista prava.

- Ipak zahtijevaju posebnu pozornost društva, s obzirom na to da se krše njihova prava. Da sam moćna osnovala bih stranku posebnih, pa bih im pokazala kako se živi i poštuje drugi i drugačiji - naglašava.

Poručuje da je roditeljima potrebna podrška i stručna pomoć u odgoju djece s teškoćama, a i samim roditeljima treba psihološka pomoć. Potrebno ih je educirati za odgoj djece.