open-navfaktor-logo
search
Narodna muzika
Šemsa Suljaković o fenomenu Južnog vetra: Bili smo jači i od politike i države
"Južni vetar" pokrenuo je revoluciju u narodnoj muzici. Miodrag M. Ilić, poznat i kao Mile Bas, srpski basista, tekstopisac, kompozitor i aranžer, početkom 80-ih godina prošlog vijeka osnovao je orkestar i diskografsku kuću "Južni vetar".
13.12.2021. u 10:03
get url
text

Uprkos blokadi medija ovaj orkestar sa kojim su nastupali Sinan Sakić, Šemsa Suljaković, Dragana Mirković, Kemal Malovčić i Mile Kitić, punio je dvorane širom bivše Jugoslavije. Estradni menadžeri govorili su da je bio dovoljan samo jedan mali plakat "Južnog vetra" da napuni najveće dvorane. I tako je i četiri decenije poslije.

U orkestru su pored osnivača Miroslava M. Ilića za bas-gitarom, bili Sava Bojić za gitarom i Perica Zdravković za harmonikom. "Spasi me samoće", "Milo moje, što te nema", "Jeleni košute ljube" (Dragana Mirković), "Ej, otkad sam se rodio", "Reci sve želje", "Izađi na pet minuta", "Sve je postalo pepeo i dim" (Sinan Sakić), "Pristajem na sve", "Zar za mene nema sreće", "Javi se, oteraj tugu", "Mi se volimo" i "Što me pitaš" (Šemsa Suljaković), "Hej živote, hej sudbino", "Ja neću ljepšu", "Čaša ljubavi", "Mi smo bili jedan život", "Mogao sam biti car" (Mile Kitić), "Došao sam samo da te vidim", "Okreće se kolo sreće", "Ko gubi" (Kemal Malovčić) samo su neki od brojnih hitova izvođača "Južnog vetra".

- Vrti mi se u glavi od tog vraćanja na početke. Kvalitet je pobijedio, pjesme i dobri izvođači koji i danas traju. Ne možeš protiv naroda. Masa nas je prihvatila i čvrsto nas drži i dan-danas. Bili smo ispred vremena. Bili smo jači i od politike i države. Smjene u muzici, naravno, postoje. Mi smo nekog smijenili, neko je nas, ide nekoliko koraka naprijed. Naravno da se družim sa svim ostalim članovima "Južnog vetra". Nažalost, Sinan Sakić nije više sa nama. Ostala je ogromna praznina - kaže Šemsa Suljaković koja dodaje da su joj njena tri najdraža hita "Uzmi me, majko, u krilo svoje", "Sve je manje od života" i "Sirotinja ljude svađa".

Mile Kitić, Šemsa Suljaković, Dragana Mirković i Kemal Malovčić

Pored Mileta Basa, Save Bojića i Perice Zdravkovića na hitovima "Južnog vetra" bila su i neka od najzvučnijih imena sa narodnjačke, ali i pop i rock scene kao što su Boki Milošević, Aca Šišić, Dragan Stojković Bosanac, Josip Boček...

- Ja sam bio jedan od osnivača zajedno sa Miletom. On je imao ideju da romsku leskovačku trubačku muziku prepakuje u jedan komercijalni zvuk tog doba. Dodao je harmoniku, gitare, bas, bubanj i u tome je fenomenalno uspio. To se narodu dopalo strašno. Ubacio je prvi taj jedan orijentalni triler koji je jednostavno na ovim prostorima popularan. Ne samo u Srbiji, nego i u Bosni i na cijelom Balkanu. To je jedan univerzalni razumljivi ukras koji se koristi i u Bugarskoj, Albaniji... Muzička linija bila je ispred vremena. Uvijek mi se dopadao taj zvuk, ne što je bio ekstra komercijalan, nego jer je bio muzički dobro spakovan. Uspio je da spakuje sa dobrim sviračima i osmišljenom pričom odličan zvuk, a imao je i dobre pjevače. Šemsa, Mile, Sinan, Kemal i Dragana. Sve je bilo bomba i danas ne zvuči loše. I sada kada pustite snimak i uporedite šta se danas radi, isto je kao ono što je radio "Južni vetar" samo malo drugačije – kaže za Faktor Dragan Stojković Bosanac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.