open-navfaktor-logo
search
"Razvlačenje pameti"
Šemsudin Radončić: Pale i zastrašuju isti koji su to radili po BiH; prerano ste otpisali Đukanovića
Novinar i publicista Šemsudin Šeki Radončić sinoć je na N1 govorio o napadima na Bošnjake na sjeveru Crne Gore kao posljedici izbornih rezultata u ovoj državi. Radončić je kazao da je situacija dramatična i da je u toku "tiho etničko čišćenje".
03.09.2020. u 11:03
get url
text

- Situacija je veoma dramatična. I danas traje tiho, etničko čišćenje na sjeveru Crne Gore. I danas se maše srpskim zastavama. I danas nismo u 2020, nego u 1992. ili 1892. To što su pozvali predstavnici opozicije i Amfilohije, i naružili pojedince koji su to učinili (napad i zastrašivanje Bošnjaka u Crnoj Gori), to je po meni klasično djelovanje pirimana. Oni su zapalili tu vatru. To je posljedica djelovanja politike krvi i tla na prostoru Crne Gore. Prije svega mislim na Amfilohija i lidere velikosrpske opozicije - rekao je Radončić. 

Dodao je da su pod pritiskom Bošnjaci, kao i svi manjinski narodi.

- Ne sele se Bošnjaci i ne bježe sa ognjišta zato što glume kao što je nekad tvrđeno devedesetih, da simuliraju paljenje kuća, nego su zbilja Bošnjaci pod ogromnim pritiskom, pod pritiskom je i manjinski narod, kao i Crnogorci - rekao je za N1.

Sociologinja Vesna Pešić je upitala Radončića u emisiji ko to može zaustaviti i dati rješenje, na što je kazao:

- Lahko je sa beogradskih visina govoriti o tome i na diplomatski način. Ipak sam ja ovdje. Pale, lome, zastrašuju isti oni koji su to radili po BiH. Ja sam jučer vozio automobil, pretekao me jedan i ljudi su mahali zastavama i dizali tri prsta. Da se razumijemo, nisu oni mene prepoznali, nego su vidjeli bosanske tablice. Dovoljan im je razlog bio da misle kako sam došao iz BiH da glasam u Crnoj Gori. Izvini, Vesna, ovdje su veoma kompleksne priče. Ovdje postoji historijat. Litije su počele kada je Irinej rekao da u Crnoj Gori vlada fašistički režim Mila Đukanovića mnogo gori nego NDH. Tada sam napisao tekst da će to dovesti do etničkog čišćenja sjevera Crne Gore. I doveo je - objasnio je Radončić.

Već očekujem da će kolone sa sjevera Crne Gore krenuti prema BiH da spašavaju šta mogu, dodsao je. 

- Ovdje se radi o taktici razvlačenja pameti. I policija se razvlači na svakom ćošku i ne može ovako formatizirana policija pokriti svaki kraj - dodao je Radončić, odgovarajući na pitanje zašto crnogorske vlasti ne zaustave ta divljanja i zastrašivanje Bošnjaka. 

Referirajući se na izjave gošće iz Beograda Vesne Pešić, Radončić je kazao da iza organizovanja litija stoje tri čovjeka. Između ostalog, komentirao je i njenu izjavu da je crnogorska vlast na čelu sa Milom Đukanovićem kriminalna.

- Crnogorska vlast nije kriminalna jer da je takva, Vesna bi joj vratila pasoš koji joj je Đukanović dao. Naravno da postoji korupcija, to imamo i u SAD-u i u Španiji. Ko je predvodio, odnosno finansirao litije u Crnoj Gori? Daka Davidović i ovaj nazovi prevrat, koji nije prevrat, odmah da se razumijemo. Rano otpisujete Đukanovića i građansku, suverenu Crnu Goru. Davidović je optužen u Makedoniji za ogromnu korupciju. Drugi čovjek Duško Knežević, koji je optužen da je opljačkao Crnu Goru i pobjegao sa 100 miliona. Treći čovjek Svetozar Marović koji je potpisao krivicu samog sebe i imao pet godina robije - objasnio je. 

Trenutno se formiranje vlasti "lomi" oko jednog zastupnika Dritana Abazovića.

- Suština je u sljedećem; razlika je u jednom zastupniku. Kad posložimo figure, prozapadna Crna Gora ima svoga predsjednika Mila Đukanovića, ima 40 zastupnika. Sa druge strane su političari koji se slažu kao rogovi u vreći. Tu je sad kombinacija ljevičara i ekstremnih desničara. Jasno vam je da su se pomirili po direktivi. Do prije mjesec su tako napadali jedni druge da je to užasno. Pomirio ih je neko ko ima jaku ruku; ta ruka je iz Beograda, a Beograd je produžena ruka Moskve - mišljenja je Radončić.

Radončić je kazao da su opozicionari iz Crne Gore u proteklih pola godine redovno išli na konsultacije u Beograd.

- U Beograd su na konsultacije u posljednjih pola godine svake sedmice išli najjači opozicionari. Vladinim avionom, Vučićevim. Mandić i Knežević čine kičmu opozicije i tu mora pući. Oni su totalno u sjenci i nisu se pojavili tokom kampanje. Ne može Dritan Abazović koji ima malu snagu u odnosu na jednog četničkog vojvodu Mandića i Kneževića, ne može on biti politička snaga. On može biti taj dio koji će donijeti prevagu - rekao je Radončić.

Vidjeli smo parolu na džamiji u Pljevlju, podsjeća Radončić.

- "Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica". Ako napravimo forenzičku analizu ovog teksta, crna ptica je koalicija "Crno na bijelo" i Dritan Abazović je njen lider. On ima opciju da ide prozapadnim putem ili će napraviti koaliciju sa velikosrpskim projektom, sa koalicijom koja se drži politike krvi i tla. Dritan Abazović je najveća politička zvijezda ovdje u ovom trenutku. On ima opciju da li će ići prozapadnim putem ili putem Rahmana Morine i Sejde Bajramovića. Na njemu je velika odgovornost - rekao je.

Radončić je objasnio da su ovi izbori zapravo manji interes od popisa stanovništva koji je iduće godine. 

- Pokušava se, tako što će se prognati Bošnjaci i tako što će se asimilirati Crnogorci u Srbe, promijeniti etnička slika Crne Gore i tako se bez puške, na perfidan način, bez sukoba sa NATO-om, Crna Gora pripojiti ruskoj interesnoj sferi - pojasnio je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.