open-navfaktor-logo
search
Presuda
Senad Kasupović osuđen na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji
Sud Bosne i Hercegovine je donio prvostepenu presudu kojom je Senad Kasupović osuđen na tri godine zatvora zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi.
28.01.2021. u 12:38
get url
text

Prema presudi, optuženi Kasupović je osuđen da je 12. jula 2013. godine, u 10:48, napustio teritoriju Bosne i Hercegovine, otputovao u Tursku, nakon čega je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, te se pridružio takozvanom ISIL-u. U Siriji je proveo šest godina, sve do 19. decembra 2019., kada je deportovan u BiH.

Sudija Mirsad Strika je naveo da je Sud uzeo u obzir sve relevantne dokaze na osnovu kojih je Sudsko vijeće donijelo odluku da se Kasupović proglasi krivim.

- Sud je utvrdio da je grupa kojoj se optuženi pridružio proglašena terorističkom organizacijom od Ujedinjenih nacija - rekao je sudija, pojasnivši da ovaj zaključak temelji na osnovu iskaza svjedoka S-3, koji je kazao da je viđao optuženog kao pripadnika "Bejt Komandosa" i da je bio u uniformi i naoružan.

Kako je rekao sudija, iskaz svjedoka S-3 je potvrdila i svjedokinja čiji je iskaz pročitan u sudnici i koja je navela da je viđala Kasupovića naoružanog i u uniformi, te ga je upoznala pod imenom Muatesim.

- Sud je utvrdio da je optuženi boravio u Siriji, gdje je fotografisan sa naoružanim licima - dodao je sudija obrazlažući prvostepenu presudu.

Sudija Strika je kazao da su u presudi izostavljeni dijelovi o tome da je optuženi učestvovao u terorističkim aktivnostima, ali da nije sporno da je bio pripadnik terorističke grupe. U obrazloženju presude sudija je naveo da je olakšavajuća okolnost činjenica da optuženi ranije nije bio osuđivan, dok je otežavajuća okolnost dužina njegovog boravka u Siriji. Sud smatra da će se ovom presudom ostvariti svrha kažnjavanja i svijest građana o štetnosti ovog krivičnog djela.

Kasupoviću je Tužilaštvo BiH na teret stavilo da je pružao pomoć i bio na strani snaga ISIL-a u Mimbidžu, Kobaniju, Rakki i Al-Babu, u jedinici "Bejt Komandos", koja je kasnije preimenovana u "El-Aksa". Kako je sudija naveo, ova organizacija je napadima na stanovništvo i zatvaranjima nastojala da prisili sirijske vlasti na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

Kasupović je ranije, tokom svjedočenja u svoju korist, naveo da je nesposoban za vojsku, jer je još kao dječak ranjen u BiH kada je njegov brat aktivirao bombu u kući, te da na jedno oko skoro ništa ne vidi.

Kasupović je jedan od sedmorice koji su deportovani iz Sirije krajem 2019., a suđenje mu je počelo 20. maja 2020. godine. Njemu će se u kaznu zatvora uračunati i vrijeme koje je proveo u pritvoru kada je deportovan. Sud je donio rješenje kojim se produžava pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne, a ne duže od devet mjeseci.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.