open-navfaktor-logo
search
Turska
Sentop: Teško je riječima opisati slavnu borbu koja je prije 106 godina vođena na Canakkaleu
Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop izjavio je danas da su sve zemlje i zajednice imale samo koristi od prijateljskih i mirovnih odnosa sa Turskom i da su tako doprinosile širenju mira u svijetu.
18.03.2021. u 15:34
get url
text

Širom Turske danas se na različite načine obilježava Dan sjećanja na šehide i 106. godišnjica Pomorske bitke na Canakkaleu. U Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uopće.

Iako bez masovnih skupova zbog aktuelnih mjera prevencije širenja koronavirusa, Dan šehida i godišnjica Pomorske bitke na Galipolju obilježava se danas u većini turskih gradova u kojima su delegacije položile vijence.

Centralna manifestacija tradicionalno je održana na Spomeniku šehidima Canakkalea, gdje su prisustvovali brojni turski zvaničnici, uključujući i predsjednika turskog parlamenta Sentopa, turskog ministra transporta i infrastrukture Adila Karaismailoglua i ministra kulture i turizma Mehmet Nurija Ersoja.

{$galerijaFotografija}

Predsjednik turskog parlamenta Mustafa Sentop je u obraćanju prisutnim kazao kako je riječima teško opisati slavnu borbu i pobjedu koja je izvojevana na Canakkaleu.

- Turska je danas među najjačim zemljama svijeta sa dinamičnom populacijom od 84 miliona, modernim državnim aparatom, razvijenom ekonomijom i jednom od najhrabrijih oružanih snaga koje su izvojevale epske pobjede - poručio je Sentop.

Podsjetivši na staru tursku narodu izreku da voda može spavati, ali ne i neprijatelj, Sentop je kazao kako se mora reći da i nakon više od stoljeća neke zemlje nisu odustale od neprijateljstva i pokušaja napada i ugrožavanja Turske, a što turski narod ničim nije zaslužio.

- Neprijatelji su prije stotinu godina sakupili i u vojne uniforme odjenuli robove iz azijskih i afričkih zemalja koje su kolonizirali i doveli ih da proliju krv naše vojske, poruše i spale naše gradove i unište naš narod. I danas posežu za sličnim metodama i vode posredničke ratove - poručio je Sentop.

Delegacija provincije Canakkale položila je vijenac na spomen obilježju Mustafe Kemala Ataturka na Trgu Republike. Ceremonijom intoniranja turske himne i podizanjem zastave odata je počast šehidima Canakkalea.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan odao je počast šehidima Canakkalea i poručio da "Canakkale predstavlja veličanstveni ep naših herojskih predaka protiv napada na naše svete vrijednosti i postojanje Turaka u Anadoliji".

Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

20210318_2_47402704_63500799.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.