open-navfaktor-logo
search
Na ivici rata
Separatisti od Putina traže pomoć, Pentagon poručuje: Ruska vojska ulazi u Donbas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su separatistički lideri Donjecka i Luganska zatražili od ruskih snaga da uđu u njihove otcijepljene regione na istoku Ukrajine kako bi "pomogli u odbijanju agresije oružanih snaga i jedinica Ukrajine".
23.02.2022. u 22:45
get url
text

- Predsjednik Putin je zaprimio pisma. U njihovim apelima se naglašava da su zbog pogoršanja situacije i pretnji Kijeva građani "republika" primorani da napuste svoje domove i da se njihova evakuacija u Rusiju nastavlja - rekao je on, prenosi agencija TASS.

- Kijevski režim je usmjeren ka rješavanju sukoba silom - navodi se u apelu separatista koji je prenio Peskov.

VEZANI TEKST - Ukrajina uvela vanredno stanje, Rusi evakuirali hemijsko postrojenje na Krimu

Separatistički lideri u pismu tvrde da "civili bježe iz Donbasa zbog eskalacije i prijetnji iz Kijeva".

- Potezi režima u Kijevu svjedoče o nespremnosti Ukrajine da okočna rat u Donbasu - navodi se u pismu. 

Ruske vlasti su navele brojne incidente u istočnoj Ukrajini kao moguće opravdanje za vojnu akciju.

SAD-e su optužile Rusiju za planiranje takozvanih incidenata pod lažnom zastavom, provokacija organiziranih kako bi se stvorio izgovor za akciju.

John Kirby, glasnogovornik američkog Ministarstva obrane, rekao je kako SAD vjeruje da ruska vojska ulazi u regiju Donbas na istoku Ukrajine.

- Svakako vjerujemo da dodatne ruske snage, uključujući tenkove, ulaze u tu regiju, ali ne i u u područja izvan Donbasa. To je ono što smo vidjeli - rekao je Kirby na briefingu za novinare u Pentagonu.

- To je po definiciji ulazak vojske u suvereni teritorij susjedne zemlje. Zasad ne možemo potvrditi s velikom sigurnošću o kakvim se snagama i formacijma radi i kakve su im mogućnosti. Ali vjerujemo da se to događa - rekao je Kirby, pa dodao kako Rusija nastavlja gomilati snage na granici s Ukrajinom, te je spremna na invaziju ako je naredi ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Vjerujemo da su spremni. Neka ostane na tome. Spremni su - upozorio je glasnogovornik Pentagona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.