Prema riječima ministra zdravlja Alena Šeranića testirane su 74 osobe u protekla 24 sata.

U BiH je prema ovim posljednjim informacijama do sada registrirano 254 pozitivnih na COVID-19. Ovaj broj uključuje i pet do sada izliječenih, kao i tri smrtna slučaja.

Od novih slučajeva je jedno iz Banje Luke i šest iz Bosanske Gradiške, a radi se o tri muškarca i četiri žene.

- Svi su u izolaciji i stabilnog zdravstvenog stanja stanja – istakao je Šeranić.

U UKC RS je trenutno smješteno 28 osoba na Klinici za infektologiju, gdje su srednje teški i teški slučajevi, dok je na Pulmologiji 15 osoba i to su lakši slučajevi.

U entitetu RS je pod nadzorom 16.519 osoba, a iz nadzora je izašlo 2.230 osoba.

Trenutno su također zadržane 82 osobe na graničnom prelazu u Bosanskoj Gradišci, 11 u Bosanskom Šamcu i 112 u Bosanskom Brodu.

Što se tiče doktora iz Doboja, za kojeg je utvrđeno da je pozitivan, testirani su svi koji su bili sa njim u kontaktu i svi su negativni, a on je dobrog zdravstvenog stanja.

-Testiramo sve one za koje služba procijeni da se trebaju testirati, a u skladu sa procedurom testirat ćemo uzorke sa graničnih prijelaza i onih koji su bili u u direktnom kontaktu sa pozitivnom osobom. Trenutno se rade procjene za dalje aktivnosti. Danas je i posebna sjednica NSRS-a za proglašenje vanrednog stanja, pa ćemo shodno toj odluci pripremati dalje aktivnosti. Ovo je važan dan, jer ćemo postati mnogo operativniji – dodao je Šeranić.