open-navfaktor-logo
search
Doček za ministra
Sergeja Lavrova na ulicama Banje Luke pozdravili brojni građani
Ministar vanjskih poslova Rusije poručio da postoji "duboko poštovanje prema zajedničkoj istoriji" dva naroda
21.09.2018. u 17:05
get url
text

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsjednik RS-a Milorad Dodik ukazali su  danas, na lokaciji gdje se u Banjoj Luci gradi hram rusko-srpskog prijateljstva u čast ruske porodice Romanov, na snažne veze između srpskog i ruskog naroda.

Oni su danas na ovom mjestu otkrili spomen ploču na kojoj je ispisano  "iskreno prijateljstvo i bratska ljubav satkani su u ovom hramu".

Lavrov je poručio da postoji "duboko poštovanje prema zajedničkoj istoriji" dva naroda.

-  Posebno izražavam poštovanje i najtoplija osjećanja prema stanovnicima RS-a i Banje Luke koji su došli na ovaj događaj – rekao je Lavrov.

Lavrova u Banjoj Luci dočekali brojni građani 

On je poručio da je postavljanje kamena temeljca budućeg hrama, jedan od osnova buduće saradnje RS-a i Rusije.

-Zahvaljujem rukovodstvu RS-a i lično predsjedniku Dodiku na njegovom podizanju. Mi znamo da srpski narod poštuje pamćenje na posljednjeg ruskog imperatora, koji je podržao srpski narod u najtežim trenucima za vrijeme Prvog svjetskog rata. Tokom zadnjih 100 godina bilo je mnogo iskušenja pred našim narodima, ali ona u nama nisu potisnula duboko poštovanje prema zajedničkoj istoriji, nisu izbrisala pamćenje na nesebičnost, junaštvo, ljubav prema otadžbini – kazao je Lavrov.

Dodik se zahvalio Lavrovu na  na pažnji prema RS-u i  Dejtonskom sporazumu.

-Mnoge interevencije raznih visokih predstavnika su degradirali Dejtonski sporazum, oteli naša ovlaštenja i nadležnosti i učinili da se RS 20 godina bori za status ostvaren mirovnim sporazumom. Vi ste uporno, kao velika država, ukazivali na to i želim da vam se zahvalim, kao i vašem ambasadoru  - kazao je Dodik.

Osim Dodika i delegacije Vlade RS-a, Lavrova su u Banjoj Luci danas dočekali i brojni građani, a nakon obilaska lokacije budućeg hrama predviđeno je održavanje sastanaka u Administrativnom centru Vlade RS-a.

Dodik, Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS-a, i Duško Perović, šef Predstavništva RS u Ruskoj Federaciji, razgovarat će s Lavrovim, Aleksandrom Gruškom, zamjenikom ministra inostranih poslova Ruske Federacije, te Alexanderom Bocan-Harchenkom, direktorom Četvrtog evropskog departmana ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije i Petrom Ivancovim, ambasadorom Ruske Federacije u BiH.

Nakon sastanaka Dodik će Lavrova odlikovati Ordenom RS-a na ogrlici, a uslijedit će konferencija za novinare poslije koje je predviđen i sastanak kojem će prisustvovati Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.