navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Briga o sebi

Šest životnih lekcija koje moramo naučiti jer su neophodne za sretan žiot

Naša sreća i duševni mir nam trebaju biti prioritet u odnosu na prijatelje, porodicu i ostatak svijeta

Objavljeno: 09.09.2019. u 21:31
get url
text
Naučite voljeti sebe
Naučite voljeti sebe

Što smo stariji, svjesniji smo da postoji toliko životnih vještina koje moramo naučiti sami. Ovo su šest ključnih vještina koje se ne uče u školi, a neophodne su:

1. Prihvatiti samoga sebe

Živimo u svijetu u kojem smo preplavljeni slikama i porukama u medijima koji nas pokušavaju uvjeriti da trebamo promijeniti sebe. Međutim, niko nas ne može naučiti kako prihvatiti sebe. To je unutarnji posao koji započinje s namjerom da izaberete sebe, a ne ostale. Naša sreća i duševni mir nam trebaju biti prioritet u odnosu na prijatelje, porodicu i ostatak svijeta.
Jednom kada odlučite prihvatiti sebe i ono što želite, ostatak života provest ćete poštivajući sebe.

2. Briga o sebi

Neko se okreće jogi, meditaciji, čitanju, muzici ili umjetnosti. Međutim, ne postoji jedna metoda koja bi bila učinkovita za sve. Svako ima neki svoj način na koji se brine o sebi. Što prije naučite šta trebate da se opustite to ćete bolje podnositi stresne životne trenutke.

3. Praštanje

Praštanje je nešto što sami moramo naučiti. Niko nam ne može objasniti zašto "trebamo" oprostiti drugima. Ljudi će nam reći da ćemo se tako riješiti ljutnje i bijesa, da će nam praštanje pomoći da nastavimo dalje odnos ili da ćemo steći suosjećanje i razumijevanje za drugu stranu.

4. Umjetnost učenja

Niko nas ne može naučiti kako treba učiti. Neko uči vizualno, drugi uče kroz čitanje, dok neki uče pisanjem.

5. Prihvatiti svoju intuiciju

Čim naučite slušati svoje tijelo, bolje ćete živjeti. Kada osjećate da vam treba čaša vode, nemojte zanemariti taj osjećaj. Prekinite što radite i popijte čašu vode. Ako se osjećate zatrpano, stanite i umirite um i živce. Ovakav način življenja je ono što vam treba da uživate u životu.

6. Samopouzdanje

"Bez tvog pristanka niko ne može izazvati u tebi osjećaj manje vrijednosti"-  rekla je jednom Eleanor Roosevelt. I bila je u pravu! Samopouzdanje dolazi iznutra. Nažalost, niko nas ne može naučiti kako povećati unutarnje samopouzdanje. To moramo sami naučiti, a kada ga steknemo osjećat ćemo se kao jedini vladari svog života, prenosi Business Reader.