open-navfaktor-logo
search
Infografika
Šesti ogled BiH i Turske: Turci skuplji od Zmajeva
Selektor Robert Prosinečki najavio je da će BiH igrati na rezultat, "bez obzira na to što duel neće biti takmičarskog karaktera"
11.10.2018. u 09:11
get url
text

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrat će večeras u Rizeu prijateljsku utakmicu sa Turskom, što će biti generalni test za popularno zvane Zmajeve uoči nastavka takmičenja u UEFA Ligi nacija i susreta sa Sjevernom Irskom 15. oktobra u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA). 

Selektor Robert Prosinečki najavio je da će BiH igrati na rezultat, "bez obzira na to što duel neće biti takmičarskog karaktera".

Međutim, rekao je i kako će protiv Turaka u početnom sastavu ukazati priliku dvojici ili trojici igrača koju su u posljednje vrijeme manje igrali za nacionalni tim.

U taboru BiH vjeruju da bi i eventualno dobrim rezultatom u gradu na Crnom moru zadržali veoma dobru atmosferu u ekipi pred nastavak takmičenja u Ligi nacija B, gdje su izabranici hrvatskog stručnjaka Prosinečkog prvi u grupi 3 sa maksimalnih šest bodova. 

U Rizeu će biti odigran šesti međusobni ogled fudbalskih reprezentacija Turske i BiH, od čega drugi prijateljski. U dosadašnjim duelima obje selekcije imaju dvije pobjede, uz remi. Gol razlika je u korist BiH – 7:6. 

BiH je na 34. mjestu FIFA-ine rang-liste sa 1.468 bodova, dok je Turska lošije rangirana za četiri mjesta (1.456). Tržišna vrijednost reprezentacije BiH procjenjuje se na 160,73 miliona eura, a Turske 172,20 miliona eura. Ipak, najskuplji igrač na terenu bit će Miralem Pjanić, fudbaler Juventusa (BiH), koji "košta" 65 miliona eura. 

Utakmica na Gradskom stadionu u Rizeu igrat će se danas sa početkom u 20.30 sati po lokalnom, odnosno 19.30 po srednjoevropskom vremenu. Sudit će je Sergei Karasev iz Rusije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.