open-navfaktor-logo
search
Daje ostavku
Shanahan odlazi s čela Pentagona 23. juna
Tranzicija vlasti uslijedila je nakon što je američki predsjednik Donakld Trump saopćio da je Shanahan povukao nominaciju za ministra odbrane pozivajući se na porodična pitanja
19.06.2019. u 22:32
get url
text
Shanahan: Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan podnijet će ostavku 23. juna, predajući ministru vojske Marku Esperu čelništvo nad Pentagonom.

- Vršilac dužnosti ministra odbrane podnijet će ostavku s tog položaja, koja će stupiti na snagu u ponoć 23. juna. Ministar vojske Esper postat će vršilac dužnosti ministra odbrane odmah nakon toga - navodi Pentagon u saopćenju.

Tranzicija vlasti uslijedila je nakon što je američki predsjednik Donakld Trump saopćio da je Shanahan povukao nominaciju za ministra odbrane pozivajući se na porodična pitanja. Trump je naveo u tweetu da će imenovati Espera za vršioca dužnosti ministra odbrane.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon objave, Trump je izjavio da će "najvjerovatnije" imenovati Espera na vodeću poziciju u ministarstvu odbrane.

- Najvjerovatnije. To je ono o čemu sam razmišljao da ću učiniti. On je veoma iskusan i on se veoma dugi vremenski period bavi tim stvarima o kojima pričamo - kazao je američki čelnik.

Esper, koji je diplomirao na West Pointu i služio je u američkoj vojsci tokom Zalivskog rata, proveo je karijeru u brojnim analitičkim grupama, vladi i u Kongresu. On je bio angažovan u vojnoj kompaniji Raytheon od 2010. Esper je preuzeo trenutnu funkciju u novembru 2017.

Američki mediji naglasili su da je utorak bio 168. dan otkako je položaj ministra odbrane napušten. Raniji rekord bez te pozicije iznosio je oko dva mjeseca, rebnosi Xinhua.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.