Iz kosovske policije saopćeno je da je noć protekla mirno te da je tokom noći nastavljena akcija kako bi se pronašli organizatori napada na policiju. Dva granična prijelaza prema Srbiji Jarine i Bernjak još su zatvorena za saobraćaj, a oko sela Banjska raspoređene su policijske snage, dok su svi prilazi blokirani.

Specijalni tužilac za slučaj Sjever Naim Abazi rekao je da su u Banjskoj i Zvečanu locirali nekoliko sumnjivih porodičnih kuća i vozila u kojima se skriva oružje, a radi se i na identifikaciji ostalih osumnjičenih osoba u vezi s tim slučajem.

- Mi idemo u tom smjeru kako bismo identificirali druge osobe koje su uključene u ovu kriminalnu aktivnost - rekao je Abazi, prenose Reporteri.  

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo sinoć je saopćilo da je privedeno šest osoba zbog umiješanosti u napad na policiju, a osumnjičeni su za teroristički napad u selu Banjska, općina Zvečan. Tokom akcije policija je zaplijenila i veliku količinu naoružanja raznih vrsta te nekoliko kamera pomoću koju su identificirali napadače.

Premijer Kosova Albin Kurti u prvom je saopćenju osudio "zločinački i teroristički napad" i ocijenio da je to "organizirani kriminal uz političku, finansijsku i logističku podršku službenog Beograda".

Srbijanski predsjednik  Aleksandar Vučić kazao je da je ubistvo kosovskog policajca za osudu i nešto što nikome nije bilo potrebno te dodao da Albin Кurti želi uvesti Srbiju u sukob s NATO-om.

Vučić je odbacio odgovornost zvaničnog Beograda za samoorganiziranje Srba, istaknuvši da su se "pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror", prenosi Hina.

Dužnosnici međunarodne zajednice - od ambasadora vodećih država Zapada u Prištini, Misije OSCE- na Kosovu, te čelnika EU-a - osudili su u nedjelju napad na kosovsku policiju, zatraživši potpunu istragu i privođenje počinitelja pred lice pravde.

Na Kosovu je danas dan žalosti u povodu smrti policajca Afrima Bunjakua, ubijenog na sjeveru zemlje, a odgođena je i sjednica Predsjedništva kosovske Skupštine.  

- Državna žalost bit će u ponedjeljak, a državni protokol je zadužen da poduzme sve potrebne radnje za provođenje ove odluke - navodi se u saopćenju Predsjedništva Kosova.

Napetosti na Kosovu traju od sukoba u maju u kojima je bilo povrijeđeno više od 90 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i 50 srpskih demonstranata na sjeveru Kosova.

VEZANI TEKST - Na Kosovu uhapšeno šest napadača, bit će optuženi za terorizam, Kurti pokazao fotografije zaplijenjenog naoružanja

Novi krug pregovora održan prošle sedmice pod okriljem Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije donio napredak.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell optužio je premijera Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom iz februara i marta ove godine o uspostavi zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.