Utorak, 29.09.2020.

Obnova

Simbol starog Sarajeva: Počeli radovi na Bistričkoj stanici

Bistrička stanica

Grad Sarajevo je ove godine riješio zamršene imovinsko-pravne odnose te otkupio zgradu koja predstavlja jedan od simbola starog Sarajeva sa namjerom da ga obnovi i vrati građanima

Objekt Stare bistričke stanice u potpunosti je iseljen te su započeti radovi na čišćenju, zaštiti od daljnjeg propadanja i pripremi za izradu glavnog projekta obnove ovog nacionalnog spomenika.

Grad Sarajevo je ove godine riješio zamršene imovinsko-pravne odnose te otkupio zgradu koja predstavlja jedan od simbola starog Sarajeva sa namjerom da ga obnovi i vrati građanima.

Objekt je sada očišćen, postavljena je ograda i zaustavljena dalja devastacija. U toku je izrada glavnog projekta za njegovu obnovu.

- Kao što smo najavili, krenuli smo ozbiljno u realizaciju ovog projekta. Sredstva za otkup objekta smo osigurali iz profita JP Sarajevo d.o.o., a sada nam je cilj da i Bistrička stanica, na isti način investicija koja će biti samoodrživa i koja će biti doprinos razvoju grada – rekao je tim povodom gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Ukupno sedam porodica koje su živjele u ovom nacionalnom spomeniku je iseljeno. Svi oni su dobili adekvatan smještaj i obeštećenje. Stara željeznička stanica predstavlja arhitektonsko blago Grada Sarajeva.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh