open-navfaktor-logo
search
Operacija "Damar"
Simiću tri godine zatvora zbog uzgoja skanka, koji je krijumčaren iz BiH u EU
Ranije je sporazum o priznanju krivnje s Tužilaštvom sklopio i Momčilo Zirojević, koji je za svoju ulogu pristao da mu Sud izekne tri i po godine zatvora
14.08.2019. u 14:13
get url
text

Sud BiH izrekao je presudu Zoranu Simiću kojom je proglašen krivim za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet drogama. Presuda je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivnje koji je Simić sklopio sa Tužilaštvom.

Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine, a u koju će mu se uračunati vrijeme koje je proveo u pritvoru. Također, od njega će biti oduzeto i 10.000 KM koje je nelegalno stekao.

{$galerijaFotografija}

Simić se teretio da je od oktobra 2017. do septembra 2018. godine u BiH i Austriji postao član organizirane grupe za šverc skanka, kojom je rukovodio N. M.

Toj grupi pristupili su on, Milutin Vukosavljević, zvani Majstor iz Smedervske Palanke, i Momčilo Zirojević, zvani Momo iz Bijeljine, te druge njima poznate osobe koje su kao njeni pripadnici imali određene uloge i zadatke.

Optuženi su da su kao organizovana kriminalna grupa, tokom 2017. i 2018. godine, sa namjerom proizvodnje marihuane (skanka) te njene distribucije na ilegalnim narkotržištima zemalja EU-a, na području Bijeljine, na skrivenoj lokaciji oformili laboratorij sa specijalnom opremom te klimatskim i tehničkim uvjetima za uzgoj modifikovane marihuane sa visokim procentom supstance THC.

Potrebne materijale i hemijske supstance potrebne za uzgoj nabavili i krijumčarili iz Republike Austrije.

Prema navodima iz optužnice, nakon uzgoja i prerade droge optuženi su drogu krijumčarili i prodavali na ilegalnom narko-tržištu Austrije i Švicarske, gdje kilogram ove droge dostiže cijenu od 2.600 eura, ili veću, te tako ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi su otkriveni i uhapšeni u operaciji kodnog naziva Damar koju je provelo Tužilaštvo BiH zajedno sa SIPA-om i MUP-om RS-a krajem septembra prošle godine. Tokom istrage je utvrđeno da je na područje Švicarske prokrijumčareno i prodato najmanje 11 kilograma droge, a optuženi su novac podijelili kao nezakonito stečenu imovinsku korist. Tokom provođenja istrage ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama Austrije.

Ranije je sporazum o priznanju krivnje s Tužilaštvom sklopio i Zirojević, koji je za svoju ulogu pristao da mu Sud izekne tri i po godine zatvora, uz oduzimanje 10.000 KM nezakonito stečene koristi.

akcija damar-sipa-skank-laboratorija 26.09.2018.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.