open-navfaktor-logo
search
Traže veće plaće
Sindikalna organizacija Grada Tuzla ne podržava štrajk socijalnih radnika, najavili mjere protiv njih
Nakon što su zaposlenici Centra za socijalni rad Tuzla jutros održali štrajk upozorenja tražeći povećanje plaća, oglasila se Sindikalna organizacija (SO) Grada Tuzle.
21.10.2022. u 15:13
get url
text
Centar za socijalni rad Tuzla

Podsjećamo, zaposlenici Centra za socijalni rad predstavljaju Sindikalnu podružnicu SO Grada Tuzle. Međutim, kada je početkom godine Gradska uprava dobila povećanje plaće, povećanjem nije obuhvaćen Centar za socijalni rad i odatle štrajk i traženje da se ispravi nepravda.

VEZANI TEKST - Socijalni radnici u Tuzli traže veće plaće: Njima ne daju, a Gradskoj upravi su već povećane

- Sindikalna podružnica Centra za socijalni rad, oganiziranjem štrajka upozorenja prekršila je Pravilnik o organiziranju štrajka i član 36. Statuta samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federacije Bosne i Hercegovine te postupila suprotno zaključcima sjednice SO Sindikalne organizacije Grada Tuzla, održane dana 11. oktobra 2022. godine, a koji glasi: "SO Grada Tuzla ne daje podršku podružnici SO Centar za socijalni rad, za pokretanje i održavanje štrajka upozorenja. SO Grada Tuzla djeluje kao cjelina i bilo kakvo istupanje mimo odluka donesenih na Sindikalnom odboru je neprihvatljivo" - navodi se u saopćenju koje potpisuje Sead Mustajbašić, predsjednik SO Grada Tuzla.

Nadalje, dodaje se u saopćenju, zbog informiranja javnosti napominjemo da je SO Grada Tuzla omogućila pregovore sa osnivačem Centra za socijalni rad Tuzla, i da je u pregovorima sa osnivačem, predstavnicima Centra saopćeno da je ranijim zahtjevima Centra udovoljeno već u maju mjesecu 2022. godine, na način da su odobrena tri nova radna mjesta te kupovina automobila za potrebe Centra.

- Osim toga, osnivač je na pregovorima dana 17. oktobra 2022. godine najavio da će izmjenama gradskih propisa broj predmeta Centra za socijalni rad smanjiti za oko 1.000. Nadalje, u pregovorima je najavljeno usklađivanje plaća sa troškovima života u prijedlogu budžeta za 2023. godinu. Bez obžira na to, Podružnica u Centru za socijalni rad je organizirala štrajk upozorenja te ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi planiraju organizirati generalni štrajk. S obzirom na sve naprijed navedeno, SO Grada Tuzle će poduzeti zakonom i Statutom propisane mjere - zaključeno je u saopćenju SO Grada Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.