open-navfaktor-logo
search
Zbog koronavirusa
Sindikat osnovnog obrazovanja traži da se obustavi nastava u sarajevskim školama
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo uputio je zahtjev Vladi KS i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS da se obustavi nastava u školama.
10.03.2020. u 21:23
get url
text

- U skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju KS i Kolektivnom ugovoru za djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja, upućujemo ponovni zahtjev da poduzmete aktivnosti iz svoje nadležnosti s ciljem zaštite života i zdravlja radnika, djece u vrtićima i učenika u osnovnim školama na području KS. U posljednje dvije sedmice saopćenja i uputstva krznih štabova, izjave najodgovornijih ljudi u sektoru zdravstva i podaci o velikom broju odsustva sa nastave, potvrđuju opravdanost našeg zahtjeva da se donese odluka o obustavi nastave u školama i značajnija promjena procesa rada u vrtića na području KS – navedeno je u zahtjevu.

Sindikat poziva radnike u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS, koji imaju zdravstvenih problema, da uopće ne dolaze na posao te da o tome telefonskim putem obavezno obavijeste direktora, inspekciju rada i doktora porodične medicine.

Podsjećamo i u februaru je ovaj Sindikat imao isti zahtjev, ali nije bio usvojen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.