open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Sindikat profesionalnih fudbalera uputio apel bh. klubovima
Sindikat profesionalnih fudbalera BiH reagovao zbog posljednjih dešavanja na bh. terenima
12.11.2018. u 19:00
get url
text

- Medijski izvještaji sa fudbalskih terena širom Bosne i Hercegovine proteklog vikenda bili su ispunjeni slikama, koje ne želimo gledati. Katastrofalno suđenje na utakmici između Zrinjskog i Sarajeva stavilo je u drugi plan požrtvovanu i dobru predstavu igrača oba tima. Katastrofalno do te mjere, da su snimci dosuđenog penala za domaćina dostigli u regionalni fokus, a bh. javnost je zgrožena takvom arbitražom u jednom od derbija jesenjeg dijela, stoji na početku apela koji je bh. klubovima uputio Sindikat profesionalnih fudbalera.

- Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka Pod bijelim brijegom domaća publika je ubacivanjem čvrstih predmeta u igralište povrijedila pomoćnog trenera FK Sarajevo, a čista je sreća što incident nije imao tragičan slučaj. Slične slike došle iz Tuzle, gdje su navijači utrčali u teren u namjeri da se obračunaju sa igračima domaćeg tima. Na Grbavici domaći navijači su se međusobno sukobili, ubacivali baklje na obnovljeni teren, a prije nekoliko kola su također ušli na travnjak kako bi se obračunali sa svojim "ljubimcima". Ovom prilikom moramo izdvojiti reakcije kapitena Zrinjskog Ognjena Todorovića, i kapitena Slobode Perice Ivetića, koji su odmah preuzeli odgovornost i smirivali situacije, iako to nije bila njihova obaveza niti dužnost - saopćeno je.

Iz Sindikata podsjećaju i na nemile scene iz nižih nivoa takmičenja.

- Golman Novog Travnika udario je sudiju, a njegov saigrač nasrnuo na novinara na susretu u Bihaću. Pristalice Rudara su prekinule susret protiv Olimpika izrevoltirani očitom greškom glavnog sudije utakmice, koji je morao, a nije dosudio kazneni udarac u finišu susreta. U Ligi RS-a fudbaleri Laktaša i Sloge su prilikom prvog sudijskog zvižduka odlučili sjesti na teren, u znak protesta zbog stanja u njihovim klubovima. Slike koje navodimo zasjenile su odlične utakmice i nastupe, kojih je itekako bilo. Fantastičan gol Predraga Zekanovića protiv Čelika, vrhunski nastup Nemanje Bilbije protiv Sarajeva, sjajna igra Bordo-bijelih mladića u Mostaru, lucidni potezi Nemanje Anđušića za Mladost, slavlje nogometaša GOŠK-a i brojna druga pozitivna dešavanja sa naših terena nisu predmet pisanja i izvještavanja, jer ne mogu doći na red od brojnih negativnih dešavanja sa naših terena - dodaju iz Sindikata.

- Dešavanja sa bh. stadiona ne treba gledati pojedinačno, već posmatrati suštinu problema, koja leži prema našem mišljenju u sarajevskoj ulici Ferhadija br. 30. (...a od kraja mjeseca u ul. Bulevar Meše Selimovića…) Jer, nepostojeći penal u Mostaru ili postojeći, a nedosuđeni, penal u Kaknju, nisu suštinski pogreške sudije, već onih koji su procijenili da te sudije imaju dovoljno kvaliteta da dijele pravdu na našim terenima. Navijački neredi, ispadi podijenaca iz gledališta i ugroženo zdravlje igrača i trenera su plod nedostatka sistemskih rješenja za takve pojave i nedosljednost u sprovođenju pravila o organizaciji javnih manifestacija. A, pravila postavlja, kontrolište i unapređuje, a ne samo kažnjava, zna se ko…, smatraju iz Sindikata, uz apel bh. klubovima da se udruže.

- Jasno je da na prethodno navedenim adresama ne borave oni, koji žele napredak domaćeg takmičenja i čiji fokus rada je stavljen isključivo na razna reprezentativna okupljanja, s toga Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH upućuje apel bh. klubovima o udruživanju, spajanju snaga i pokretanju Udruženja premijerligaša kao organizatora ligaškog takmičenja po svim njegovim osnovama. Klubovi moraju prepoznati trenutak, a našu punu podršku na tom putu imaju! Iz sezone u sezonu, iz kola u kolo, je očito da višegodišnji nemar organizatora takmičenja dovodi klupski fudbal u državi na granicu postojanja, ali se zaboravlja da organizator takmičenja postoji zbog klubova, igrača, trenera i navijača, a ne zbog sebe!

- Ne želimo nasilje na stadionima, ne želimo slike razbijenih glava i lošeg suđenja… Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH apeluje da klubovi započnu dijalog, slijede međunarodnu praksu i unaprijede naša ligaška takmičenja udruživanjem. U našoj misiji je napredak bh. fudbala, zalažemo se za sigurnost igrača i trenera i kvalitetno takmičenje je u našem interesu. Želimo domaću Premijer ligu BiH, jaku, gledanu,
atraktivnu… Želimo, jer drugu nemamo i ne želimo imati, zaključeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.