open-navfaktor-logo
search
Faruk Bešlić
Sindikat srednjeg obrazovanja pristao bi i na osnovicu plaće od 310 maraka
Ako Vlada KS odluči da nam ponudi osnovicu plaće 305 maraka, mi to nećemo prihvatiti, stav je Sindikata srednjeg obrazovanja
20.09.2018. u 14:34
get url
text

Zahtjev Sindikata srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo je da se osnovica plaće za 2018. poveća na 330 maraka.

Sindikat danas očekuje od Vlade KS da se odredi prema našem zahtjevu. Večeras ćemo imati sastanak Kantonalnog odbora Sindikata kada se Vlada izjasni o osnovici plaće, kazao je za Faktor Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja KS.

- Ako Vlada KS odluči da nam ponudi osnovicu plaće 305 maraka, mi to nećemo prihvatiti. U tom slučaju mi ćemo poduzeti neke druge sindikalne mjere, ali u ovom trenutku ne znam hoće li to biti štrajk upozorenja ili štrajk do ispunjenja naših zahtjeva. Ne želim da dođe do štrajka i mislim da je bolje da se sve riješi dogovorom. Zbog toga mi nismo krenuli sa štrajkom koje je organizovao Sindikat osnovnog obrazovanja jer su oni s nama prekinuli saradnju, zbog toga što se mi nismo očitovali o njihovim zahtjevima – pojasnio je Bešlić.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja otkrio nam je da bi vjerovatno nastavnici prihvatili i povećanje osnovice plaće na 310 maraka.

- Osnovna plaća nastavnika u srednjim školama trenutno se kreće od 980 do 1.100 maraka. Ako Vlada KS prihvati da nova osnovica plaće bude 310 maraka, nastavnici bi imali veće plaće za 80 maraka – otkrio nam je Bešlić.

Sindikat srednjeg obrazovanja nezadovoljan je što asistenti za nastavu trebaju potpisati novi kolektivni ugovor i Vlada je odobrila da oni imaju plaću 1.300 maraka.

- U odnosu na nastavnike asistenti bi bili preplaćeni. Nastavnici u srednjoj školi imaju više i teže radne obaveze, a imali bi manje plaće, a oni samo pomažu nastavnicima u izvođenju nastave. Asistenti trenutno imaju plaću 800 maraka i to nije dovoljno i treba im povećati plaću, ali ne mogu imati veću plaću od nastavnika – kaže Bešlić.

Što se štrajkovi nižu jedan za drugim u predizborno vrijeme isključivo je kriva Vlada, tvrdi naš sagovornik.

- Sindikat je slao zahtjeve Vladi da se to riješi u junu i da se ne čeka predizborno vrijeme. Onda nas optužuju da radimo po nagovoru drugih stranaka, a to nije istina. Sindikat koji ja vodim neće biti nikome meta za potkusurivanje i nisam za štrajkove već da se dogovaramo – zaključio je Bešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.