open-navfaktor-logo
search
Obratili se Ministarstvu
Sindikat u KS: Svi radnici jedne osnovne škole su u samoizolaciji i niko od njih nije testiran
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS 19. marta obratio se Ministarstvu obrazovanja KS sa zahtjevom za skraćenje časova i potpuno zatvaranje vrtića i osnovnih škola.
21.03.2020. u 12:16
get url
text

Tražili su obustavu rada u predškolskim ustanovama i osnovnim školama za radnike koji koriste javni prijevoz, a koji je od danas potpuno obustavljen.

- Više od 1.000 osoba u KS je u samoizolaciji, evidentirane su tri osobe koje su oboljele od koronavirusa (SARS-CoV-2), svi radnici jedne osnovne škole su u samoizolaciji i niko od njih nije testiran. Iza nas je radna sedmica u kojoj su svi učesnici odgojno-obrazovnog procesa bili maksimalno opterećeni, dugotrajno sjedenje za računarom je počelo ugrožavati zdravstveno stanje učenika te se mora hitno reagovati kako bi se zaštitilo psiho-fizičko zdravlje djeteta, u skladu sa Zakonom i međunarodnim konvencijama - naveli su iz Sindikata.

Zahtijevaju od ministra obrazovanja KS Anisa Krivića da, u skladu sa svojim ovlastima, donese naredbu kojom se nastavni časovi moraju skratiti na 30 minuta, da nastavnici moraju reducirati nastavne sadržaje za minimalno 30 posto, da se smanji administrativno opterećenje nastavnika te da se u potpunosti zatvore svi objekti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo i u potpunosti obustavi svaki oblik rada u njima.

- Treba raditi na jačanju imuniteta, u svakom smislu, a ni pod razno iscrpljivati učenike, njihove roditelje i radnike. O poduzetim mjerama do početka sljedeće radne sedmice trebate obavijestiti javnost, relaksirati nastavni i radni proces, dati samopouzdanje i razviti povjerenje radnika, roditelja i učenika u nadležne institucije i nastaviti aktivno raditi na smanjenju nervoze i panike koja se uveliko osjeća na terenu. Ako sačuvamo sebe, sačuvat ćemo i druge oko nas - zaključuje se u saopćenju Sindikata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.