open-navfaktor-logo
search
Pregovori
Sindikat u RS-u traži da najniža plaća bude viša od 650 KM
Na sutrašnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća RS-a bit će nastavljeni razgovori o povećanju najniže plaće u ovom entitetu koja trenutno iznosi 650 KM, a iz Saveza sindikata RS-a poručuju da svi podaci idu u prilog tome da je ponovo treba povećati.
28.07.2022. u 13:51
get url
text

Na početku ove godine minimalna plaća u RS-u iznosila je 590 KM, ali je izmjenama i dopunama Zakona o radu RS-a od 1. januara propisano da se uvećava po osnovu radnog staža.

Vlada RS-a je potom, na sjednici održanoj sredinom godine, donijela odluku da se od 1. juna najniža plaća poveća na 650 KM jer se ostali ekonomsko-socijalni partneri nisu mogli dogovoriti o iznosu.

Sindikat sada traži novo povećanje, dok predstavnici Unije poslodavaca negoduju.

Iz Saveza sindikata RS-a objašnjavaju da svi podaci o makroekonomskim kretanjima, inflaciji, BDP-u, cijenama i prosječnim plaćama idu u prilog povećanju miminalca.

- Svi podaci idu u prilog tome da treba doći do povećanja najniže plaće - izjavila je predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić.

U sindikatu podsjećaju da institut najniže plaće predstavlja zaštitnu kategoriju, koja se primjenjuje samo kod isplate plaće za NK radnike, dok bi njena isplata radnicima koji obavljaju složenije poslove, predstavljala zloupotrebu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.