- U tih godinu i po dana došli smo do toga da su i ministar i Vlada samo oduljivali i rastezali i svim pravnim začkoljicama i zavrzlamama zaustavljali postupak koji ide prema Zakonu o radu. Oni su sve činili da ni po koju cijenu ne dođe do mirovnog vijeća tako da radnici ne bi mogli stupiti u generalni štrajk sukladno zakonu, a to oni dobro znaju - naglasio je Vuković.

Po njegovim riječima, sindikalna borba bit će nastavljena, a sindikati će iskoristiti sva raspoloživa sredstva predviđena Zakonom o radu.

- Sljedeći korak dogovorit će predsjedništva dvaju spomenutih sindikata. Očekujemo odgovor kantonalnog ministra zdravstva i učinit ćemo sve da ostvarimo svoje pravo na potpisivanje kolektivnog ugovora i da radnici imaju dostojanstvenu plaću - poručio je Vuković.

Nakon protestne šetnje, uz zvuk sirena vozila hitne pomoći predstavnici sindikata svoje nezadovoljstvo izrazili su i okupljanjem pred zgradom Vlade HNK. Medijima se obratio kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Goran Opsenica koji je rekao da je Vlada HNK već odgovorila sindikatima.

- Vlada je sindikatima poslala zaključak u kojemu je definirala prijedlog koji se odnosi na povećanje koeficijenata složenosti poslova u istom postotku kojima je to dano Sindikatu doktora medicine i stomatologije. Ja sam sindikatu pisao da mi nismo dobili službeno očitovanje prihvaćaju li oni taj prijedlog. U slučaju da prihvate potpisali bi kolektivni ugovor, a ukoliko ne prihvate ja sam im obećao da ću pokrenuti na Vladi imenovanje pregovaračkog tima i određivanje datuma pregovora. Oni su zatražili jučer pojašnjenje našeg zaključka, Ministarstvo je pojašnjenje vratilo uredu Vlade, a sindikati tvrdi da nisu dobili to pojašnjenje, iako je u zaključku jasno napisano što im se nudi - rekao je Opsenica.

Inače, sindikati koji su organizirali štrajk upozorenja i protestnu šetnju predstavljaju oko 2.600 radnika zaposlenih u dvanaest zdravstvenih ustanova u HNK.