open-navfaktor-logo
search
Uoči Općih izbora
SIPA-i prijavljene izborne manipulacije zvaničnika SBB-a
Član Općinske izborne komisije u Mostaru Rifat Zlomušica je Regionalnom uredu SIPA-e u Mostaru prijavio poruke koje je on interpretirao kao prijetnje, a u kojem je sugerirana mogućnost izbornih prevara
15.10.2018. u 18:52
get url
text

Službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) imaju pune ruke posla nakon prijava vezanih za moguće manipulacije uoči, tokom i nakon Općih izbora u BiH. Nakon unaprijed popunjenih glasačkih listića koji su otkriveni u Sapni, službenicima SIPA-e su prijavljene i neregularnosti u izbornom procesu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK).

Tako je Regionalnom uredu SIPA-e u Mostaru uoči Općih izbora prijavljena kupovina glasova na području općina Stolac i Čapljina, za koju je optužena kandidatkinja SBB-a za Skupštinu HNK Nermina Frenjo.

- Za glas nudi 100 KM, a zauzvrat traži da se glasa za nju kao kandidatkinju za Skupštinu HNK i Fahrudina Radončića za člana Predsjedništva BiH – navodi se u prijavi koja je dostavljena SIPA-i.

Dodaje se kako ponude za kupovinu glasova čak nisu anonimne niti diskretne već da se kupovina glasova odvijala javno.

- Također postoje informacije da je firma Indos d.o.o. od ministarstva na čijem je čelu kadar SBB-a Edita Đapo (Federalno ministarstvo okoliša i turizma, op. a.) dobila preko 30.000 KM koje će iskoristiti za izbore – stoji u prijavi.

Na sam dan održavanja Općih izbora, 7. oktobra, je Gradski odbor SDA Mostar uputio dopis SIPA-i u kojem su dostavili saznanja o narušavanju biračkog procesa na nekoliko biračkih mjesta u tom gradu.

- Prema našim saznanjima, članovi biračkih odbora su dobili zadatak od određenog političkog subjekta da pri prebrojavanju glasova u zapisnik unesu podatke koji neće odražavati stvarno stanje, nego će preferirati politički subjekat broj 01182 (SBB, op. a.) – navodi se u dopisu.

Dodatno je pojašnjeno kako će neka biračka mjesta oko 18.00 sati napustiti predsjednik ili član biračkog odbora zbog navodne bolesti ili iz drugih razloga, nakon čega će doći zamjena s namjerom da organizira brojanje koje neće odražavati stvarno stanje glasanja.

Na izborne manipulacije u režiji SBB-a upozoravali su i kadrovi Demokratske fronte. Član Općinske izborne komisije u Mostaru Rifat Zlomušica je Regionalnom uredu SIPA-e u Mostaru prijavio poruke koje je on interpretirao kao prijetnje, a u kojem je sugerirana mogućnost izbornih prevara.

- Gospodina Zlomušica, SIPA, Ambasada SAD-a i Pod lupom su obaviješteni da će biti pokušano lažiranje preostalih neobrađenih glasačkih mjesta u korist Anela Kljake na listi za Parlament FBiH. U slučaju lažiranja će biti naređeno ponovno brojanje i podignuta krivična prijava uz moguću zatvorsku kaznu za odgovorno osobu – glasila je poruka koju je Zlomušici uputio Ahmed Džubur, dekan Agromediteranskog fakulteta u Mostaru i kandidat Demokratske fronte za Parlament FBiH.

Zlomušica je ovu te ostale razmijenjene poruke sa Džuburom dostavio SIPA-i, uz konstataciju kako smatra da se radi o prijetnji, iako sadržaj istih ne ukazuje na takav karakter poruka.



2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.