open-navfaktor-logo
search
Pretresi u tri grada
SIPA o akciji "Pills": Uhapšeno šest osoba, pronađena veća količina novca i lijekovi bez dozvole
Šest osoba uhapšeno je danas tokom operativne akcije "Pills" koju su na području Sarajeva, Maglaja i Bijeljine proveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
22.12.2021. u 14:20
get url
text

Pretreseno je osam lokacija, a zbog sumnje da su osumnjičene osobe suprotno odredbama Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima stavila u promet lijekove koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini.

Time je počinjeno krivično djelo nedozvoljena trgovina u vezi sa krivičnim djelom saizvršilaštvo, propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

- U operativnoj akciji "Pills" policijski službenici SIPA-e su prilikom pretresa otkrili i privremeno oduzeli 15.635 eura i 7.040 KM, jedan pištolj, šest mobilnih telefona, te veću količinu preparata odnosno lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini - naveli su iz SIPA-e.

VEZANI TEKST - Akcija "Pills": SIPA pretresa u tri grada zbog trgovine lijekovima bez dozvole

Šest uhapšenih osoba će biti sprovedeno u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će biti predata u dalju nadležnost postupajućim tužiocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da su osumnjičeni pod istragom i terete se da su duži vremenski period vršili nabavku u inostranstvu i distribuciju na području Bosne i Hercegovine, medikamenata koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet na području Bosne i Hercegovine, koji su stavljani u promet izvan farmaceutskih prodajnih mjesta, te ne posjeduju važeće i potrebne ateste i odobrenja za stavljanje u promet.

Na taj način, kako je saopćeno, za sebe su ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist a nanosili štetu građanima i korisnicima medikamenata, uz opasnost ozbiljnog ugrožavanja zdravlja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.