open-navfaktor-logo
search
Akcija Kamen
SIPA pretresla 11 lokacija i uhapsila četiri osobe osumnjičene za šverc stotina kilograma droge
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas na području Zeničko - dobojskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Unsko - sanskog kantona i grada Banja Luka realizovali operativnu akciju kodnog naziva "Kamen".
17.05.2023. u 17:22
get url
text

Pretresi stambenih i poslovnih prostorija kao i pokretnih stvari su izvršeni na jedanaest lokacija koje su u vlasništvu osumnjičenih osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašten promet opojnim drogama, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene i pranje novca.

Uhapšene su četiri osobe koje su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa otkrivena je  i privremeno oduzeta dva kilograma opojne droge skank, jedno putničko motorno vozilo, pištolj sa pripadajućom municijom, mobilni telefoni kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena naprijed navedena krivična djela.

Operativna akcija "Kamen" realizovana je po nalogu Suda Bosne i Hercegovie, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Unsko-sanskog kantona, Srednjobosanskog kantona kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova RS-a.

Višegodišnjim radom policijskih službenika SIPA-e u ovom predmetu prikupljeni su dokazi da su osumnjičene osobe u periodu od 2019. godine do danas izvršile isporuke većih količina opojne droge i to oko 300 kilograma opojne droge spid, više od 100 kilograma opojne droge skank, 20 kilograma smjese za povećanje količine mase za opojnu drogu spid, 42 litra amfetaminskog ulja kao i četiri veće kese opojne droge ekstazi (od po kilogram) i 50 komada različitog vatrenog oružja (automatske puške i pištolji različitih marki i kalibra).

Isporuke opojnih droga i vatrenog oružja su vršene kako iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju tako i iz Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu, čija vrijednost se izražava u višemilionskim iznosima. U navedenom predmetu je ostvarena međunarodna saradnja sa policijskim službenicima USKOK-a Republike Hrvatske. Također, pribavljene su i komunikacije preko Sky aplikacije i provedene i druge istražne mjere i radnje, saopćila je SIPA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.