open-navfaktor-logo
search
Organizovani kriminal
SIPA saopćila: U akciji "Ira" dosad uhapšeno 18 osoba
U okviru operativne akcije "Ira" policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a su uhapsili 18 osoba, saopćila je SIPA.
13.04.2022. u 11:52
get url
text

VEZANI TEKST - SIPA uhapsila više od 20 kriminalaca, među njima član Zemunskog klana i najbliži saradnik Arkanovog kuma

- Prilikom pretresa je do sada otkriveno i privremeno oduzeto više od 20.000 KM, oko 19.000 eura, 5.000 švicarskih franaka, veći broj mobilnih telefona, sistemi za videonadzor i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku - saopćili su iz SIPA-e i dodali.

- Uzimajući u obzir da su pretresi još u toku o konačnom ishodu operativne akcije javnost će biti informisana naknadno.

Portal Istraga.ba još jutros je objavio kako je uhapšen Željko Radovanović zvani Krečo, jedan od najbližih saradnika Ljubana Ećima. Prema istom izvoru, uhapšeno je više od 20 osoba po naredbi Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH saopćili su naknadno kako među uhapšenim osobama ima i nosilaca pravosudnih funkcija, kao i da su tokom istrage prikupljeni dokazi o povezanosti osumnjičenih sa pripadnicima grupa organiziranog kriminala koje djeluju u susjednim zemljama.

Pretresi se vrše zbog sumnje na krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet drogama, oružjem i vojnom opremom te pranje novca iz Krivičnog zakona BiH te zbog krivičnih djela primanje mita u obavljanju privredne djelatnosti, odavanje službene tajne i tjelesne povrede iz Krivičnog zakona RS-a, naveli su ranije iz SIPA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.