open-navfaktor-logo
search
Zračni udar
Sirija: U ruskom napadu poginuo pripadnik Civilne zaštite i novinar
Opozicijski opservatorij za zračni prostor saopćio je kako su ruski avioni koji su poletjeli iz baze Khmeimim, izveli zračni napad Khan Shaykhun, u kojem je poginuo Enes Diyab, dopisnik Anadolu Agency
21.07.2019. u 15:13
get url
text

U napadu ruskih snaga, saveznika režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, izvedenom na Idlib, poginuo je pripadnik Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) i Enes Diyab, dopisnik Anadolu Agency.

Opozicijski opservatorij za zračni prostor saopćio je kako su ruski avioni koji su poletjeli iz baze Khmeimim, izveli zračni napad Khan Shaykhun.

Diyab je bio ranjen u režimskom napadu izvedenom prošle godine, nakon kojeg je prevezen u Tursku na liječenje.

Njegove fotografije i snimci objavljeni su u mnogim medijima širom svijeta.

Direktor Civilne zaštite Mustafa Haj Yusuf kazao je kako je Diyab bio jedan od očevidaca napada hemijskim oružjem na Khan Shaykhun te da je hrabro obavljao posao čak i na područjima na koja su izvođeni napadi.

Štaviše, Diyab se vratio obavljanju zadataka čak i nakon što je ranjen.

Khan Shaykhun u posljednja tri dana je meta režimskih i ruskih napada.

- Avioni su u protekla dva dana izveli na desetine zračnih napada. Režim i saveznici nastoje Khan Shaykhun izbrisati s lica zemlje - rekao je Yusuf jučer za AA.

Izvještaj Sirijske mreže za ljudska prava (SNHR) pokazuje kako je u zoni deeskalacije sukoba Idlib od 26. aprila i 12. jula poginulo 606 civila, od toga 157 maloljetnika i 111 žena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.