open-navfaktor-logo
search
Ministrica Čolić
Situacija postala ozbiljna: U TK 17 novooboljelih od koronavirusa, aktivno šest klastera
U Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata zabilježeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, rekla je na vanrednoj press konferenciji ministrica zdravstva dajana Čolić, koja je epidemiološku situaciju u ovom trentku označila "ozbiljnom".
08.06.2020. u 14:55
get url
text
Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić

Čak 15 novih slučajeva vezano je za najveći klaster u Suhoj kod Živinica, koji sada ukupno broji 29 oboljelih osoba. Jedan novi slučaj je doktor srednjih godina sa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, a zaraza je potvrđena i kod jednog pacijenta sa Klinike za interne bolesti, obojica iz Tuzle.

VEZANI TEKST - Zaraženi doktor i pacijent na UKC-u Tuzla

- Trenutno u TK imamo 44 aktivna slučaja zaraze koronavirusom, a samo jedan pacijent je hospitaliziran. Radi se o pacijentu koji je sinoć primljen na Kliniku za interne bolesti zbog simptoma nevezanih za koronavirus - kaže ministrica Čolić.

U TK je od 27. marta potvrđeno 130 slučajeva zaraze, a od toga su tri pacijenta preminula, jedna osoba je prebačena u drugi kanton, dok su se 82 pacijenta oporavila od bolesti COVID-19.

Oboljeli dokor i pacijent s Interne klnikike koji je imao infarkt, nisu povezani što znači da u Tuzli imamo dva nova klastera. Pored klastera Suha, aktivni su još i klaster Donje Lukavice kod Živinica sa sedam oboljelih, jedan pacijent iz Gračanice koji se zarazio dok je radio u Tešnju te klaster od pet pacijenata u Tuzli koji je nastao po dolasku muškarca iz Saudijske Arabije.

- Krizni štab Tuzlanskog kantona ima ovlasti da pooštri mjere ukoliko se epidemiološka situacija dodatno usložni - rekla je ministrica Čolić, koja je apleirala na građane da u zatvorenim javnim prostorima, ali i otvorenim javnim prostorima gdje se ne može ispoštovati distanca, nose zaštitnu opremu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.