Situacija u Feroelektru nakon prelaska u vlasništvo FBiH: Radnicima se isplaćuju topli obroci, karta

Objavljeno: 14.11.17 u 21:51 Autor: E.D.-Š.

Situacija u preduzeću Feroelektro dd se popravlja od dana kada su radnici, njih 30-ak zahvaljujući odluci Vlade FBIH ponovo ušli u posjed  firme, a što se dogodilo krajem juna prošle godine, od kada je Federalna vlada ponovo postala većinski vlasnik ove kompanije. Prema riječima Senada Smajića, direktora Feroelektra, radnicima se mjesečno isplaćuju po dva topla obroka i karta za prijevoz. 

Smajić podsjeća da, dok je prethodni vlasnik upravljao firmom, Stanić, radnicima šest godina nije uplaćivan staž, kao ni zdravstveno, a nisu imali ni plaće.

-Što se tiče promjena koje su se dogodile u Feroelektru od momenta ulaska nove Uprave, odnosno, Vlade FBiH kao većinskog vlasnika, može se reći da ih ima. Evidentirani su pozitivni pomaci, ali nisu to neki koraci od sedam milja. Međutim, mi to nismo ni očekivali s obzirom na 12-godišnju pljačku koja se događala u Feroelektru za vrijeme ranijeg vlasnika - govori nam Smajić.

Ipak dodaje kako radnici, za razliku od prethodnih godina, primaju određenu naknadu u smislu toplih obroka i karti za prijevoz.

Zašto plaćati za zdravstvene usluge koje nismo ni koristili?

-Postigli smo kontinuitet da im isplaćujemo po dva topla obroka, po 170 KM. Plaće nismo u mogućnosti isplaćivati zbog blokiranih računa. Isto tako ne možemo uplatiti ni te doprinose niti zdravstveno liječenje jer svi traže da im se plate sve prethodne godine, svi dugovi koje je napravio Stanić dok je upravljao Feroelektrom, što je nemoguće u ovoj trenutnoj situaciju. Ali nam je neshvatljivo zašto zavodima zdravstvenog osiguranja da plaćamo za zdravstvenu zaštitu koju nismo ni moglo ostvariti jer im poslodavac nije uplaćivao. Šta da im platimo retroaktivno, to što se nismo imali pravo liječiti? - pita se Smajić.

Govoreći o trenutnoj situaciji u firmi, kaže kako su se okrenuli izdavanju prostora.

-Pokušavamo na svaki mogući način da spasimo ono što se može, mada je vrlo teško. U firmi ne raspolažem ni sa pravnom službom, ni ekonomistima. Što se tiče osnovne djelatnosti Feroelektra, a to je trgovina, to je sada u ovom momemtu jedna iluzija, jer je kompletna infrastruktura poprilično uništena ili data u dugoročni najam. Ostali smo bez prodavnica na atraktivnim lokacijama. Imamo prodavnicu u Halilovićima u Sarajevu gdje samo cuke dođu. I jednu na Alipašinu, ali eto nešto pokušavamo, nastojimo da nešto od prostora izdajemo. Ali i to je teško jer izgleda u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, je ugašen biznis jer nema ni blizu interesa kojem smo se nadali - ispričao nam je Smajić.

Podsjećanja radi, trgovačka kompanija Feroelektro je prije rata bila jedna od najjačih u bivšoj Jugoslaviji. Godine 2004. kupuje je Stanić Invest za dva miliona KM i pri tome se obavezuje da će u roku od tri godine u kompaniju investirati višemilionski iznos i zaposliti još 200 radnika. Međutim, to se nije dogodilo. Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru 2015. godine donio konačnu odluku o raskidu ugovora o privatizaciji sa kompanijom Stanić Invest zbog neispunjavanja uslova i Feroelektro prelazi u vlasništvo FBiH. Međutim i nakon te odluke Stanići su na svaki način opstruirali provedbu ove odluke.