open-navfaktor-logo
search
Liga nacija
Sjajne vijesti pred kvalifikacije: Zmajevi osigurali lakši put na EURO 2020!
Bh. tim je trenutno lider, a u najgorem slučaju završit će na drugoj poziciji naše grupe
16.10.2018. u 14:00
get url
text

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercgovine nastavila je sa sjajnim igrama pod trenerskom palicom selektora Roberta Prosinečkog.

Zmajevi su sinoć na Grbavici u trećem meču Lige nacija savladali Sjevernu Irsku sa 2:0 i jednom nogom zakoračili među 12 najboljih reprezentacija Evrope. Za potvrdu prvog mjesta u Grupi 3 Lige B i promociju u Ligu A potrebna nam je pobjeda, remi ili čak poraz jednim golom razlike uz minimalno jedan postignuti gol protiv Austrije u zadnjem meču koji ćemo u Beču igrati 15. novembra.  

No, izabranici selektora Roberta Prosinečkog sinoć su napravili veliki korak ka Evropskom prvenstvu koje će se igrati 2020. godine.  

Reprezentativci BiH na žrijebu za EURO 2020, koji će biti održan 2. decembra, bit će u drugoj jakosnoj grupi, odnosno drugom šeširu, što će im olakšati put na smotru najboljih timova Starog kontinenta.

Prvi šešir sačinjavat će pobjednici i drugoplasirani timovi Lige A, uz tri najbolje trećeplasirane reprezentacije ove lige. Dva najlošija trećeplasirana tima, uz pobjednike i drugoplasirane timove iz četiri grupe Lige B svrstani su u drugi šešir, u kojem su svoje mjesto sinoć osigurali Zmajevi.

Bh. tim je trenutno lider, a u najgorem slučaju završit će na drugoj poziciji naše grupe, što nam garantuje drugi šešir.

Na Evropsko prvenstvo, kroz kvalifikacije, plasirat će se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe. Kvalikacije za EURO 2020 igrat će se u martu, junu, septembru, oktobru i novembru 2019. godine. 

Kroz Ligu nacija plasman na EURO izborit će četiri reprezentacije i to pobjednici svake od četiri Lige (A, B, C, D). Svaka od Liga ima po četiri grupe, čiji će pobjednici igrati play-off (polufinale i finale). Play-off će se igrati u martu 2020. godine, odnosno tri mjeseca prije početka EP.

Ako su pobjednici grupa već izborili EP kroz kvalikacije, onda će u play-off sljedeća reprezentacija po plasmanu unutar svakog od pojedinih razreda. Ako, recimo, u Ligi A više nema reprezentacija kojima bi se mogao popuniti play-off, ta mjesta popunit će ekipe iz Lige B...

Preliminarno je predviđeno da se Evropsko prvenstvo igra od 12. juna do 12. jula 2020. godine, a domaćin polufinalnih mečeva i finala bit će kultni engleski Wembley.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.