SJEĆANJE na bal kostura u čast Dejtonskog sporazuma

Objavljeno: 18.02.17 u 20:56 Autor: Šemsudin Gegić

Prezime Hrvat će imati svi oni koji se izjasne da im je vjeroispovijest islamska; Prezime Bošnjak će imati svi oni koji se izjasne da im je vjeroispovijest katolička; Prezime Hadži će imati svi oni koji se izjasne da im je vjeroispovijest pravoslavna; Prezime Jugo će imati svi ostali koji se izjasne kao neopredjeljeni; Prezime Sejdi-Finc-Malecki će imati svi oni koji se izjasne da im vjeroispovijest nije nijedna od pozicionih nego opozicionih vjeroispovijesti.

 Prezime NN će imati svi oni koji su se u trenutku objave ove rezolucije zatekli u istragama-zatvorima, pretragama-bolnicama i službenim uniformama bilo kojeg kroja, broja, bilo koje boje, sa ili bez beretke, fesa, šešira, kačketa, šubare ili bilo kojeg drugog modela pokrivala za glavu do iznad očiju, ušiju i brade; Na potjernicama bi uz slavljeničku fotografiju zločinca ostalo da piše njegovo rođeno ime i prezime;

Novoustanovljenim prezimenima se ukida sufiks "ić" i njima se dodaju već postojeća imena, a kako postoji poplava istih imena osobe će se razlikovati po ID broju - dodatku imenu sastavljenom od kodiranog akta;

Samo na stećcima, mermernim nadgrobnim spomenicima, krstačama, nišanima-bašlucima, kosturnicama i spomen pločama se ne bi mijenjala postojeća imena i prezimena već umrlih, poginulih i ubijenih. Imena i prezimena onih koji podižu spomenik ili daju pomen bila bi uklonjena na prikladan način". 

Telal potegnu toliko zraka da mu se pluća napeše k'o NASA-in probni balon, kresnu žešće od raketa zemlja-zemlja palicama po koži doboša i, kao da je tek počeo avaziti, ciknu glasnije od udruženih regionalnih Javnih medijskih servisa:

"Etno pripadnost se odnosi na teritoriju koju je u presudnom-smrtnom času ove objave svaki pojedinac za sebe i oko sebe opcrtao, a titulira se kao:
Anorektična (bivša mršava bosanska)
Rahitična (bivša krivonoga hrvatska)
Emfizematična (bivša sipljiva srpska)
Klaustrofobična (bivša distrikt prpa)

Svako će govoriti s pomoću jezika u vlastitim ustima, a pisat će tako što će ljevaci pisati zdesna nalijevo, a dešnjaci slijeva nadesno u oba slučaja držeći laptop strogo među svojim nogama.

Daje se na znanje: Objavom ovog novog tzv. satiričnog Tektonskog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu prestaju da važe svi dosadašnji (ne)sporazumi i sa današnjim danom postaju ništavni ko da nisu ni postojali! K'o da nikad ništa i nikog prije nije bilo: end, fertik, fin, konec, son, fine, krajot, ende, fino, kraj!.."

Kao da su staklene šahovske figure koje pomiču nevidljivi prsti, TELALI mi se pomiješaše sa KOSTURIMA-anorektičnim likovima pozorišne predstave "360 stepeni bijesa/360 gradi di rabbia" koju sam po tekstu Emine Gegić i Elene Mearini režirao u milanskom Intimo Teatro Internazionale.

Radnju predstave koja govori o pošasti savremenog doba-anoreksiji kod mladih ljudi smjestili smo u ratno-vojno opsjednuto Sarajevo kada su njegovi zatočeni stanovnici, iznurivani glađu i žeđu, 44 mjeseca bili podvrgnuti prisilnoj anoreksiji. Bio je to svojevrsni bal kostura organiziran u čast iščekivanog Dejtonskog sporazuma koji će zaustaviti rat.

Ples kostura je u koreografiji mog saradnika-velikog talijanskog umjetnika Michele Villanova maestralno izvela Mary Garret, primabalerina čuvenog Teatro alla Scala iz Milana, a po ocjeni publike i kritike, u bravuroznoj predstavi, ostale kosture su u scenografiji Waltera Canedolia i na muziku Simona Soye i Massima Garritana glumili Laura Formenti, Paola Crisostomo, Libero Stelluti, Gianni Ascione i Annalisa Esposito.

U iščekivanog ulaska BiH u EU, telali i kosturi će, na osnovu prethodne satirične objave Tektonskog sporazuma, krišom, svako za sebe i na svoju odgovornost, da niko ne vidi, uvježbavati čuveni Limierov "Ples kostura" kojeg će u tu čast izvesti samo ako...

Šemsudin Jugo ID13G. (eks Šemsudin Gegić)