open-navfaktor-logo
search
Ne zaboraviti
Sjećanje na zločine u logoru Kamenica: Ubijane su kompletne porodice
Kroz logor je prošlo preko 200 logoraša, žena i muškaraca, sa područja Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Kulen Vakufa, Kupresa, Bosanske Krupe...
01.11.2019. u 08:27
get url
text

U organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Saveza udruženja logoraša Unsko-Sanskog kantona "Dr. Irfan Ljubijankić" i Udruženja logoraša Bosanski Petrovac u subotu sa početkom u 11.45 sati, na lokalitetu bivšeg logora Kamenica, općina Drvar, prigodnim programom bit će obilježena 27. godišnjica zločina nad logorašima zloglasnog logora Kamenica, prenosi Anadolu Agency (AA).

-Logor Kamenica je jedan od 657 logora formiranih tokom rata u BiH, s ciljem sistematskog mučenja nesrpskog stanovništva, a po stepenu okrutnosti, brutalnosti i počinjenih zvjerstava nad logorašima, zasigurno je jedan od najpoznatijih. Logoraši, osim što su držani u neadekvatnim, životinjskim uslovima, vlažnim prostorijama iz kojih mjesecima nisu puštani, sa količinama hrane i vode jedva dostatnim za život, svakodnevno su mučeni, premlaćivani te odvođeni nad takozvanu jamu Golubnjača gdje su mučki likvidirani i bacani u nju - naveli su iz Saveza logoraša u BiH.

Dodaje se da je logor egzistirao tokom perioda 1992-1995. godina. Kroz logor je prošlo preko 200 logoraša, žena i muškaraca, sa područja Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Kulen Vakufa, Kupresa, Bosanske Krupe... Pedesetak logoraša logora Kamenica je ubijeno, a među njima i jedna trudnica, te više kompletnih porodica.

Za zločine u logoru Kamenica, koji su pravno kvalificirani kao krivična djela zločin protiv čovječnosti i krivična djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pravosnažno je, pred Sudom BiH, osuđen bivši upravnik logora Ratko Dronjak na 15 godina zatvora. Dragan Rodić zvani Šaula, koji je u kritičnom periodu, obavljao dužnost stražara i komandira smjene u logoru Kamenica, sporazumno je priznao krivicu za počinjene zločine u ovom logoru te je, pred Sudom BiH, za krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.