open-navfaktor-logo
search
Kilogrami i navike
Sjedenje i nesanica usporavaju sagorijevanje kalorija
Ljudi se često fokusiraju na gubljenje kalorija da zaboravljaju koliko je naše tijelo ustvari sposobno da samo sagorijeva kalorije. Ako je metabolizam brži, sagorijevamo više kalorija. Zbog toga je potrebno izbjegavati navike koje usporavaju metabolizam, piše Bright Side
21.10.2018. u 22:13
get url
text
Debljanje
Debljanje

Ove navike usporavaju gubljenje kilograma

Neodređen raspored konzumiranja hrane 

Jedna od osnovnih stvari koja usporava metabolizam je neodređen raspored konzumiranja hrane. Ukoliko nemate određen raspored, vaše tijelo ne zna kada će naredni put da konzumira hranu. Onda pokušava da uspori proces da bi zadržalo rezervu za kasnije. 

Nedostatak sna 

Opštepoznata je činjenica da ljudima koji ne spavaju nedostaje energije, što znači da će se taj dan manje kretati i samim tim potrošiti manje kalorija. Iako ponekad nije lako pronaći vrijeme za spavanje, potrudite se da taj raspored ustalite. Pijte prirodne čajeve i koristite pomagala kao što su aplikacije koje mere kvalitet i dužinu spavanja. 

Predugo sedenje 

Ukoliko većinu svog dana provedete za stolom, treba da budete svesni da će to utjecati na vaš metabolizam. Mnogo istraživanja je dokazalo da sjedenje u kancelariji ima utjecaj na vaš organizam, zbog čega nekolicina firmi ohrabruje svoje zaposlene da svakih 30 minuta ustanu i istegnu se. 

Nedovoljno kalcijuma u organizmu 

Unošenje kalcijuma je jako bitno kada je u pitanju regulisanje metabolizma. Ukoliko ne volite mlijeko ili jednostavno ne smijete da ga pijete, potražite druge izvore kalcijuma. 

Dehidracija 

Voda je bitna za svaki proces koji se odvija u našem organizmu, a ukoliko je vaše tijelo dehidriralo, onda ono neće funkcionisati kako treba. Istraživanja su dokazala da voda može ubrzati metabolizam za 30 posto. 

Nedostatak proteina 

Protein igra bitnu ulogu u uspostavljanju i održavanju savršene težine. Nakon konzumiranja proteina osjećamo sitost zbog čega konzumiramo manje kalorija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.