open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Sjednica otkazana jer se Bevanda, Grubeša i Pendeš nisu ni pojavili
Vijeće ministara BiH više od mjesec dana nije održalo redovnu sjednicu
21.05.2019. u 12:54
get url
text

Vijeće ministara BiH nije održalo za danas zakazanu redovnu sjednicu, jer se pozivu predsjedavajućeg Denisa Zvizdića nisu odazvali ministri iz reda HDZBiH.

Naime, Vijeće ministara više od mjesec dana nije održalo redovnu sjednicu, a u međuvremenu su održane tri hitne telefonske sjednice. Kada se činilo da bi rad ove institucije mogao biti deblokiran ministri finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, pravde Josip Grubeša i odbrane Marina Pendeš nisu se pojavili u zakazano vrijeme na sjednici.

S obzirom da troje ministara nije javnosti obrazložilo razloge nedolaska otvara se pitanje da li je HDZBiH i ovim potezom preuzeo na sebe ulogu "produžene ruke" Milorada Dodika i da li na ovaj način pokušava prisiliti SDA da odustane od zahtjeva da se prije imenovanja novog saziva Vijeća ministara usvoji Godišnji nacionalni plan, koji je osnovni uvjet za aktiviranje MAP programa NATO-a.

Na ovakav zaključak navodi i izjava ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koju je dao medijima nakon otkazivanja sjednice.

- To nisu željeli ministri iz reda HDZ-a. Zbog toga nije bilo moguće održati ovu sjednicu. Ključna indicija koja me dovodi do zaključka da je riječ o pokušajima blokade jeste najava Milorada Dodika koji je rekao da će ministri iz reda Hrvata prestati dolaziti na sjednice. To se u praksi i događa - istakao je Mektić.

On je podsjetio da je posljednja redovna sjednica održana 4. aprila ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.