open-navfaktor-logo
search
Pravosuđe
Sjednica VSTV-a BiH: Na dnevnom redu i ratni zločini
Na javni konkurs za zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH prijavilo se ukupno 18 kandidata, od kojih je na razgovor pozvano 16
25.09.2019. u 07:58
get url
text

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je dvodnevno zasjedanje za danas i sutra, a, između ostalog, u prijedlogu dnevnog reda je i Informacija - dopis Evropske komisije, odnosno ekspertska analiza u vezi s preporukama Peer Review misije. 

Kako je planirano, članovi tog regulatornog tijela razmatrat će Srednjoročni plan rada VSTV-a BiH za period 2020-2022. godine, kao i Statistički izvještaj o radu sudova i tužiteljstava za period 01.01. do 30.06.2019. godine.

U prijedlogu dnevnog reda je i Godišnji izvještaj o provedbi planova integriteta u pravosudnim institucijama u BiH u 2018. godini, te Informacija Komisije za prijem, evidenciju i postupanje sa prijavama korupcije u VSTV-u BiH o provedenim prethodnim radnjama utvrđivanja osnovanosti zaprimljene prijave.

U sklopu procesa imenovanja, predviđeno je bilo i imenovanje zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH (dvije pozicije), no to je navodno prolongirano jer jedan od kandidata, iz opravdanih razloga, nije mogao doći na intervju.

Kako je Feni rečeno u VSTV-u BiH, na javni konkurs za popunu spomenutih pozicija prijavilo se ukupno 18 kandidata, od kojih je na razgovor pozvano 16. Jedan je, u međuvremenu, odustao, dok drugi nije ispunjavao predviđene uvjete. Dva kandidata dolaze izvan Tužilaštva BiH, a ostali su uposlenici tog tužilaštva.

U skladu s procedurom i aktima VSTV-a nije predviđeno da kandidati za poziciju zamjenika državnog tužilaštva prezentiraju vlastiti program rada, kao što je to slučaj kod imenovanja glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Članovi VSTV-a bi, kako je planirano, trebali utvrditi prijedlog nadležnim organima u vezi sa njihovim predlaganjem i imenovanjem sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

Jedna od tačaka dnevnog reda odnosi se na tematski izvještaj Misije OSCE-a u BiH u vezi s predmetima ratnih zločina pod nazivom "Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom BiH", a u sklopu projekta - Unapređenja rada na predmetima ratnih zločina u BiH.

VSTVBiH će razmatrati i pitanja iz domena unapređenja početne obuke za novoimenovane sudije i tužioce u okviru entitetskih centara za edukaciju sudija i tužitelja, te Informaciju o razvoju sistema mentorstva za novoimenovane sudije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.