open-navfaktor-logo
search
Parlament Kosova
Sjednica završena bez odluke o ukidanju taksi BiH i Srbiji
Večeras završena sjednica Parlamenta Kosova, održana na zahtjev opozicije povodom najava premijera Aljbina Kurtija o ukidanju takse od 100 posto na robe iz BiH i Srbije, okončana je bez odluke i rezolucije.
02.03.2020. u 22:48
get url
text

U diskusiji koja je trajala skoro deset sati, čuli su se različiti suprotstavljeni stavovi o neophodnosti ukidanja takse na čemu su insistirali predstavnici vladajuće koalicije i dijela opozicije - DPK i ANK, i, s druge strane, zahtjeva da se taksa ne ukida - prije svega poslanika Alijanse za budućnost Kosova.

Na kraju diskusije šef poslaničke grupe ABK Daut Haradinaj je u ime predlagača rekao da bi ipak trebalo predložiti neku rezoluciju o tome, ali je ocijenio da je "jasno da za to nema raspoloženja".

Ocijenio je i da Vlada Kosova "nema ozbiljnu namjeru" da uvede "princip reciprociteta" u odnose sa Srbijom.

"Taksa će koštati glave i ovu kao i prethodnu Vladu", procijenio je on i dodao da je taksa bila povezana sa uvjetima za priznanje Kosova od Srbije.

Tokom sjednice u diskusiji poslanika Samoopredjeljenja i DSK-a je bilo nesaglasnosti o ukidanju takse: DSK je tražio bezuvjetno ukidanje takse, a poslanici Samoopredjeljenja su podržali stavove premijera Kurtija da ukidanje takse bude postepeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.