"Sjetili" se reagirati: PKFBiH skuplja podatke o dugu Konzuma, ali ih neće objaviti

Objavljeno: 13.04.17 u 14:19

Privredna komora Federacije BiH (PKFBiH) oglasila se saopćenjem za javnost zbog finansijskih poteškoća u kojima se nalaze privredna društva iz sistema Agrokora.

Delegacija PKFBiH na jednom od sajmova
Delegacija PKFBiH na jednom od sajmova

PKFBiH prikuplja informacije od svojih članica, kao i od firmi koje nisu članice, o iznosima potraživanja i statusu tih potraživanja u pogledu poštivanja rokova plaćanja, te će, nakon što se podaci prikupe, biti jasnija slika o iznosu dospjelih potraživanja firmi s područja Federacije BiH prema kompanijama iz sistema Agrokor koje posluju u BiH, uključujući i najvažniju kompaniju Konzum.

Iz PKFBiH napominju kako se radi o okvirnim podacima koji se mijenjaju na dnevnoj bazi, te ističu kako te podatke neće objavljivati već će poslužiti samo u svrhu detektiranja veličine mogućeg problema.

Nakon što prikupe podatke, iz PKFBiH navode kako će Vladi Federacije BiH uputiti inicijativu o hitnom formiranju radne  skupine koja će izvršiti detaljnu analizu situacije i hitno predložiti mjere, kako bi se izbjegle eventualne posljedice po privredu u Federaciji, navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, kriza u sistemu Agrokora kojem pripada i Konzum traje već sedmicama. Privredne komore Srbije, kao i Hrvatske, već duže vrijeme rade na ovom problemu. Stoga najava PKFBiH da će tek sada početi prikupljati podatke o dugovanjima Agrokora u BiH ne djeluje ohrabrujuće za bh. dobavljače.