Sjevernokorejski mediji slave rezultate samita Kim - Trump

objavljeno: 13.06.2018. u 09:02

Državna novinska agencija Sjeverne Koreje (KCNA) danas je objavila tekst o lideru te zemlje Kim Jong-unu i njegovim dostignućima na jučerašnjem historijskom sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Singapuru.

Potsjetivši kako su lideri dviju zemalja rado prihvatili pozive za uzajamne posjete, KCNA navodi da će posjete sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una Washingtonu ili američkog predsjednika Trumpa Pjongjangu biti događaji bez presedana.

Iako su i Trump i Kim bili sretni zbog postignutog načelnog dogovora o denuklearizaciji Sjeverne Koreje uz američke sigurnosne garancije, nije dogovoren precizan plan tog procesa i da li je on u skladu s ranijim očekivanjima Washingtona da se sjevernokorejsko nuklearno oružje i kapaciteti unište u potpunosti, pouzdano i nepovratno.

Mnogi analitičari tvrde da su rezultati jučerašnjeg samita više na tragu Kimovog najavljenog plana o postupnom mijenjanju stanja na terenu.

KCNA naglašava neophodnost nastavka građenja povjerenja i da se procesi postupno odvijaju simultanim koracima u pravcu izgradnje mira i denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Posebno je KCNA pozdravila najavljeno okončanje američko-južnokorejskih vojnih vježbi u regiji.

Trump je jučer nakon samita kazao da će vojne vježbe biti okončane jer su bile skupe i provokativne.

Kim je te vježbe nazvao iritantnim i neprijateljskim vojnim akcijama koje treba zaustaviti.

Nedugo nakon što je KCNA objavila tekst o samitu, američki predsjednik Trump se oglasio na Twitteru i napisao niz optimističnih poruka.

- Lider Kim pred sobom ima priliku da bude upamćen kao lider koji je svoj narod uveo u svijetlu novu eru sigurnosti i prosperiteta - poručio je Trump.

Trump je također kazao da će cijeli svijet biti na dobitku kada ne bude lansiranja raketa i nuklearnih testiranja.