Skaka u Mostaru: Želja nam je da svi veći bh. gradovi imaju ramazanski top

objavljeno: 15.05.2018. u 15:38

Drveni top koji će narednih mjesec dana označavati kraj posta i početak iftara postavljen je danas na brdu Fortica kod jarbola sa zastavom Bosne i Hercegovine iznad Mostara.  

Ramazanski top je poklon Grada Sarajevo svim stanovnicima Mostara.

- Muslimani danas, odnosno sutra ulaze u sveti mjesec ramazan. Danas ovdje prisustvujemo primopredaji topa koji na simboličan način obilježava završetak posta i početak iftara, to je tradicija Bošnjaka koja se vezuje za Sarajevo. Pored vjerske dimenzije želimo i da obogatimo turističku ponudu Mostara – izjavio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Dodao je da je ovo odluka Grada Sarajevo da se ponaša liderski te da podržava razne projekte unutar BiH u kapacitetima u kojima to dozvoljavaju njihove finansijske mogućnosti.

- Želja nam je da budemo partner svim gradovima u BiH u ovakvim i sličnim projektima. Ovaj projekat je koštao oko 5.000 KM. Ručno rađene topove koji su posebno za ovu namjenu pravljeni danas smo osim Mostaru, poklonili i Općini Novi Grad u Sarajevu na Mojmilu, kako bi se osim Starog Grada gdje se uvijek ispaljuje top sada čuo i u Novom Gradu, te Travniku, gdje je predat u vlasništvo Zavičajnog muzeja i bit će postavljen na tvrđavi Stari Grad. Želja nam je da do kraja ove administracije svi veći gradovi u BiH budu imali ovakav top kako bi taj simbolični način obilježavanja kraja posta priuštili svi građani BiH – kazao je Skaka.

Drvene topove je izradio stari krajiški i jedan od posljednjih kovača na ovim prostorima Dursum Halilović.

Današnjoj svečanosti u Mostaru prisustvovali su i Izet Šahović, predstavnik Grada Mostara, te predstavnici muftijstava i Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac se zahvalio na poklonu, naglasivši da mu je posebno drago što je ovaj poklon došao iz Sarajeva i što je obnavljanje jedne tradicije obilježavanja iftara.