Skandal na HRT-u: Vrijedne kamere ukrali uposlenici?

Objavljeno: 16.05.17 u 16:08

Policija je privela nekoliko uposlenika HRT-a, koji se sumnjiče da su ukrali kamere i opremu u vrijednosti većoj od milion kuna.

Hrvatska radiotelevizija, FOTO: WIKIPEDIA
Hrvatska radiotelevizija, FOTO: WIKIPEDIA

Krajem prošle godine otkriven je nedostatak vrijedne opreme HRT-a. Riječ je o profesionalnim digitalnim kamerama za snimanje u visokoj rezoluciji (HD) marke Sony koje koštaju oko 12.000 eura bez PDV-a, dok se s dodatnom opremom i objektivima njihova cijena penje i do 30.000 eura.

Prema nezvaničnim procjenama iz novembra prošle godine kad je ova priča otkrivena, HRT je "nestankom" kamera najvjerovatnije oštećen za iznos od 150.000 eura ili oko 1,2 miliona kuna (oko 300.000 KM), piše Index.

Danas su s HRT-a objavili kako su privedene osobe koje se sumnjiče za krađu.

- Zahvaljujući saradnji Uprave Hrvatske radiotelevizije (HRT) te Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH) otkriveno je i privedeno više zaposlenika HRT-a koje se dovode u vezu s nestankom kamera i druge opreme Hrvatske radiotelevizije. Riječ je o opremi čiji je nestanak uočen još tokom prošle godine kad je i podnesena kaznena prijava protiv nepoznatoga počinioca.

Sadašnja Uprava HRT-a uložila je krajnje napore kako bi se u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske što prije otkrili počinioci te riješio ovaj slučaj. Uprava HRT-a također je odlučila žurno promijeniti organizaciju i procese kako se takvi slučajevi više ne bi događali na Hrvatskoj radioteleviziji. U daljnjoj istrazi utvrdit će se konačna visina nastale štete te će se o tome pravovremeno izvijestiti javnost - stoji u saopćenju HRT-a.