Skandal nad skandalima: Namještali meč kvalifikacija za SP pred cijelim svijetom?

Objavljeno: 11.10.17 u 16:57

Južnu Ameriku, odnosno tamošnje kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo potresa veliki skandal.

 

Falcao učesnik "lobiranja"
Falcao učesnik "lobiranja"

Posljednjih pet minuta zadnjeg kola kvalifikacija između Perua i Kolumbije (1:1) hit je na internetu.

Na društvenim mrežama kruži snimak koji pokazuje pregovore i sam čin dogovora između reprezentativaca obje zemlje, nasred terena, u televizijskom prijenosu pred cijelim svijetom.

U isto vrijeme Brazil je protiv Čilea vodio rezultatom 3:0, a Peru i Kolumbija su igrali 1:1. što je rezultat koji je zadovoljavao apetite obje reprezentacije. Peru je izborio dodatne kvalifikacije i meč protiv Novog Zelanda, a Kolumbija direktan plasman u Rusiju. Zašto onda riskirati?

Snimak okazuje kako je tekao dogovor. U 84. minuti zamjena igrača kod Kolumbije. Jamesa mijenja Chara, koji saigračima širi radosnu vijest, Brazil vodi protiv Čilea 3:0, a Paragvaj gubi 0:1 od Venezuele.

Čilenaci dakle u pet preostalih minuta ne mogu ništa učiniti kako bi naudili Peruu i Kolumbiji, a ako Paragvajci na njihovoj utakmici i postignu jedan gol, i dalje ne mogu dostići Peru. Ali, to mogu napraviti ako naprave potpuni preokret i do kraja poraz pretvore u pobjedu.

Kolumbijski golgeter Falcao tada po terenu pokreće lobiranje širokih razmjera, hodajući od jednog do drugog igrača Perua i uvjeravajući ih da se svi zadovolje s postojećih 1:1 i do kraja odigraju prijateljsku utakmicu, prenosi Index.hr.

Ali, kako pokazuje drugi snimak priložen u tekstu, to mu nije išlo baš glatko. Peruanci su vjerovali El Tigreu, ali nisu vjerovali da Paragvaj, i to na svom terenu, protiv loše Venezuele, neće napraviti preokret i tako ponuđeni bod učiniti bezvrijednim. Lako je Kolumbijcima bilo pregovarati u tom pogledu, jer njima pobjeda Paragvaja ne bi značila ništa. Ali Peru bi ostavila bez petog mjesta i dodatnih kvalifikacija.

Legendarni peruanski golgeter Guerrero otišao je na klupu po potvrdu informacije o ostalim rezultatima, a kada je dobio odobrenje, vratio se na teren i potvrdio dogovor sa suparnikom Carlosom Sanchezom.