open-navfaktor-logo
search
Nove opstrukcije
Skandal: SNSD i HDZ ne daju visokom predstavniku EU-a da se obrati, posjeta BiH dovedena u pitanje
Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell trebao je 20. i 21. novembra posjetiti Bosnu i Hercegovinu, ali je ta posjeta dovedena u pitanje zbog skandaloznog postupka Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.
18.11.2020. u 17:21
get url
text

Borrell se, naime, trebao u Sarajevu obratiti članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i šefovima zastupničkih klubova i klubova naroda, uzimajući u obzir da je isključena mogućnost obraćanja pred svim zastupnicima i delegatima zbog aktuelne pandemije koronavirusa.

VEZANI TEKST - Saznajemo: Visoki evropski zvaničnik dolazi u BiH, planiran niz sastanaka

Međutim, na današnjoj sjednici Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH su tu mogućnost odbacili članovi iz SNSD-a i HDZ-a BiH, koji su preglasali dopredsjedavajućeg Doma naroda Bakira Izetbegovića i dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Denisa Zvizdića.

Dragan Čović, Nikola Špirić, Borjana Krišto i Nebojša Radmanović spriječili su Borrella da se obrati članovima oba kolegija i šefovima klubova, a svoje protivljenje su pravdali predviđenim prisustvom predstavnika šefova klubova iz opozicionih stranaka. Neprihvatljivost prisustva opozicionih parlamentaraca nisu obrazložili bilo kakvim argumentom. Takvu odluku nisu promijenila ni upozorenja Izetbegovića i Zvizdića da bi se njome poslala loša poruka Briselu.

Zbog ovakve odluke Zajedničkog kolegija, odnosno SNSD-a i HDZ-a BiH, posjeta visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku dovedena je u pitanje.

Ovakav postupak zvaničnika SNSD-a i HDZ-a BiH naročito je skandalozan ukoliko se u obzir uzme da BiH očekuje dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, a da ključnu ulogu u tom procesu ima upravo Borrell.

I SNSD i HDZBiH deklarativno podržavaju evropski put BiH, a stranka kojom predsjedava Dragan Čović za sebe voli kazati da su "nositelji evropskih vrijednosti". U praksi, međutim, ove dvije stranke opstruiraju integracijski proces u EU, a posljednji postupak je zapravo kruna takve politike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.