open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta istraga
Skandal u Peruu: Ljekar otkrio da se bivši predsjednik vakcinisao još u oktobru
Ljekar koji je prošle godine u Peruu vodio kliničko ispitivanje kineske vakcine Sinopharm rekao je u parlamentu te države da se bivši predsjednik Martin Vizcarra vakcinisao u oktobru van ispitivanja i to na svoj zahtjev.
17.02.2021. u 08:20
get url
text

- Prvog oktobra Vizcarra se zanimao za vakcine. I sutradan se odlučio i tražio da ga vakcinišem - kazao je doktor German Malaga, profesor na Univerzitetu Cayetano Heredia koji je vodio klinička ispitivanja kineske vakcine na 12.000 Peruanaca.

Malaga je tokom video svjedočenja pred parlamentarnim povjereništvom rekao da bivši predsjednik nije bio dobrovoljac u ispitivanju i kako je znao da se radi o aktivnoj vakcini, a ne o placebu.

Peru posljednjih dana potresa skandal povezan s vakcinisanjem zbog kojeg su ostavku dale ministrice zdravstva Pilar Mazzetti i vanjskih poslova Elizabeth Astete.

Skandal je izbio u četvrtak kada je jedan dnevni list otkrio da je Vizcarra u oktobru primio vakcinu kineskog laboratorija Sinopharm, nekoliko sedmica prije nego što ga je parlament razriješio. Vizcarra je više puta izjavio da je primio vakcinu u sklopu kliničkog testiranja.

Jučer je aktuelni predsjednik Francisco Sagasti otkrio da je preko reda vakcinisano 487 osoba, među kojima dvije bivše ministrice vakcinisane u januaru i drugi dužnosnici koji će biti smijenjeni. Otvorena je istraga o ovim slučajevima.

Skandal je izbio dok se Peru suočava sa jakim drugim valom zaraze. Zemlja s 33 miliona stanovnika imala je 44.000 umrlih od 1.2 milijona zaraženih, piše Index.hr.

Kampanja vakcinisanja počela je prije manje od sedam dana i zasad se vakcinišu zdravstveni radnici i nastavnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.