Skenderija ga ispratila ovacijama, a Vasiljević poručio: Zauvijek ću ostati uz Bosnu

Objavljeno: 17.05.17 u 18:32

Košarkaši sarajevske Bosne pobjedom nad Igokeom u četvrtom meču ponovo su izjednačili rezultat u finalnoj seriji play-offa za prvaka Bosne i Hercegovine.

Bio je to treći poraz koji je u ovoj sezoni nekadašnji prvak Evrope nanio aktuelnom vlasniku titule najboljeg tima u našoj državi.

Kako se bližio kraj sezone, tako se publika u sve većem broju vraća u dvoranu koja nosi ime košarkaškog velikana, Mirze Delibašića.

Posljednji meč Studenata pred domaćom publikom u ovoj sezoni bio je zadnji za prekaljenog playmakera Sašu Vasiljevića pred navijačima Bosne. Iskusni Sale imao je posebnu ulogu, a oko njega i Gorana Ikonića, dvojice bivših reprezentativaca naše zemlje, Bosna je okupila i sastavila respektabilan tim. Napravili su i odličan rezultat, odličan s obzirom na finansijske "tegove", kojima je još uvijek opterećen jedan od najvećih sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovini.

U Bosni su pokazali da mogu, i da imaju želju da klub vrate tamo gdje mu je mjesto, u vrhu domaće i regionalne košarke.

Vasiljević je bio taj koji je dao neizmjeran doprinos u cijeloj priči. Kada je klub bio na rubu ambisa, košarkaš koji je na zalasku karijere, baš kao i Ikonić, pristao je pomoći timu čiji je dres nosio ranije tokom svoje karijere.

Prepoznala je sarajevska raja Vasiljevićeve zasluge, htjenje, volju i želju, da u poznim igračkim godinama Bosni da dodatni potisak u izlasku iz krize u kojoj je klub bio. Skandirala je sinoć Skenderija Saletu, koji možda nije briljirao, postigao je osam poena, ali u košarci se ne igra isključivo za poene. Znaju to makar svi oni koji su je nekada igrali.

Bosna je imala sedam poena prednosti kada je 22 sekunde prije kraja utakmice Dušan Gvozdić odlučio s parketa povući kapitena Studenata. Uslijedio "standing ovation" za Vasiljevića. Aplaudirala je cijela dvorana, znali su svi koliko je playmaker bio bitna figura u revitalizaciji Bosne i njenog povratka na zelene grane.

Ipak, šteta je što Vasiljević neće biti infiltriran i uključen u dalji rad kluba.

- Svi momci su bili sjajni, svaka čast navijačima, osoblju, trenerima i klubu. Klub "nije postojao" posljednjih sedam-osam godina. Došli smo na najniže grane, a sada idemo korak po korak, napravili smo dobar temelj za budućnost. Bitno je da ljudi koji vole košarku pomognu i nastave gdje smo mi stali. Ja ću sada dolaziti kao navijač i zauvijek ostati uz Bosnu - rekao je Vasiljević.

Hoće li se Vasiljević oprostiti od dresa Bosne na najbolji mogući način, s peharom prvaka BiH, znat ćemo nakon pete utakmice finala koja se igra u Laktašima.