Sve popularnije

Skijanje i bordanje u pustinjama Egipta

Objavljeno: 06.02.2019. u 12:24

Pješčane dine u dolini al-Rayan postale su jedan od sinonima za skijanje u pustinji što privlači na hiljade avanturista iz cijele zemlje i šire

FOTO: AA

U Egiptu, zemlji u kojoj u malim količinama i vrlo rijetko pada kiša, a kamoli snijeg, teško je očekivati da postoji mjesto koje privlači ljubitelje skijanja i bordanja. 

Zemlja koja je poznata po piramidama i faraonima, u posljednje vrijeme radi na promociji i unapređenju pustinjskog turizma. Egipćani su se, naime, dosjetili da prostrane pustinje, pješčane dine i doline iskoriste za skijanje i privuku mnoge avanturiste.  Fayyum je grad poznat po pustinjama i dolinama i kao takav jedna je od značajnijih turističkih destinacija u zemlji. Jedan od najprostranijih parkova prirode u Egiptu nalazi se upravo u ovom gradu. Ipak, u posljednje vrijeme Fayyum slovi i za popularno mjesto u kojem je moguće skijati u pustinji. 

Iako skijanje asocira na snijeg i uživanje u čarima zime, mnoge zemlje u posljednje vrijeme nastoje pružiti nešto novo – skijanje u pustinji. Sportisti koji se odluče snijeg zamijeniti pijeskom, ističu kako je ovo jedinstveno iskustvo. Pješčane dine u dolini al-Rayan postale su jedan od sinonima za skijanje u pustinji što privlači na hiljade avanturista iz cijele zemlje i šire. Mnogi strani i domaći turisti koriste priliku za ovu jedinstvenu vrstu zabave. Za skijanje niz pješčane dine koriste se skije ili bord izrađeni od ploča od posebnog materijala i prekrivenih voskom. 

U skijanju u pustinji uživa i student Muhammed Ali koji kaže kako je zimski period najpogodniji za skijanje i bordanje, jer su ljetne temperature u dolini al-Rayan previsoke. Ali svakog mjeseca dolazi s prijateljima na skijanje ili bordanje u pustinju.  Ukazao je i kako su cijene skijanja u pustinji veoma niske. Naime, za skijanje je potrebno izdvojiti oko pet egipatskih funti (oko 0,25 eura), a ulaznica za dolinu al-Rayan košta deset funti (oko 0,50 eura). 

Foto: Anadolija

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije