open-navfaktor-logo
search
Predstavljaju BiH
Škole Maarif iz Sarajeva na Teknofestu u Istanbulu
Učenici škola "Maarif" iz Sarajeva jedini učesnici sa Balkana na Teknofestu u Istanbulu, jednom od najvećih festivala iz oblasti zrakoplovstva i tehnologije u svijetu
19.09.2019. u 11:58
get url
text

U Istanbulu na aerodromu “Ataturk“ jučer je počeo Teknofest, jedan od najvećih festivala iz oblasti zrakoplovstva i tehnologije u svijetu, čiji je organizator Turska tehnološka fondacija (T3) i Ministarstvo industrije i tehnologije Republike Turske a festival su podržali i mnogi univerziteti.

Ovaj događaj je iskorak Turske u oblastima tehnologije i nauke, te izraz spremnosti ove zemlje da bude jedan od vodećih inovatora i proizvođača u oblastima zrakoplovstva i tehnologije. Na festivalu se očekuje više od milion posjetilaca. Festival se sastoji od mnogobrojnih prezentacija i takmičenja koja se održavaju u 12 različitih kategorija kao što su projektovanje i dizajn mini džet radijskih kompresora, turbofan motora, autonomnih vozila, električnih vozila, raketa, umjete inteligencije, satelita, robotike i sl.

Najavljeno je 19 takmičenja za mlade kao podrška mladim inovatorima i naučnicima u polju tehnoloških nauka i inženjerstva. Kroz pomenuta takmičenja biće predstavljene nove bespilotne letjelice, bespilotni podvodni sistemi, rakete, sateliti kao i druga dostignuća iz oblasti robotike. U sklopu ovog takmičenja učenici 2. razreda Gimnazije "Maarif" iz Sarajeva uz pratnju profesora matematike i robotike Elvedina Tanje predstavili su svoj projekat kao jedini predstavnici Bosne i Hercegovine, koja je jedina zemlja učesnica na festivalu sa Balkana.

Projekat nosi naziv "Sistem prečišćavanja zraka" (Air filter), a cilj mu je rješavanje problema zagađenosti zraka širom svijeta. Većina problema sa zagađenjem zraka su uzrokovani dimnjacima jer ljudi sagorijevaju razne materijale, a ne samo drvo. Ovo je svjetski problem i veoma je ozbiljan za zdravlje. Glavni problem je zagađenje zraka u velikim gradovima i industrijskim zonama. Svrha filtera jeste   smanjiti koncentraciju štetnih čestica u zraku i time poboljšati životni standard a  sve to zahvaljujući specifikaciji vode koja je odličan prirodni filter.

Ono što je inovativno u ovom projektu jeste da se koristi kozmetički samo jedna voda koja će se filtrirati u prirodnom filteru od nekoliko slojeva: šljunak, pijesak, aktivni ugljen i platneni pokrivač. Ovaj filter će moći da se mijenja i biće u kubičnoj kocki ili cilindričnom obliku. Dim prolazi kroz rezervoar vode gdje se vrši filtracija, nakon koje se dobija čišći zrak. Za filtriranje koristi se prirodni filter koji se sastoji od šljunka, aktivnog uglja, pijeska i zemlje, a tim procesom zagađenje zraka može se smanjiti od 50% do 60%.

U kategoriji Tehnologije za ljudsku dobrobit, sa navedenim projektom, tim Škola "Maarif" pod imenom "BH Maarif", plasirao se u finale i bori se za medalju. Festival zrakoplovsta i tehnologije u Istanbulu će trajati do 24. septembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.