open-navfaktor-logo
search
Radi se na prevenciji
Škole u RS-u prijavile MUP-u više prijetnji, ni u jednoj nije bilo stvarne ugroženosti
Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a je u proteklih sedam dana zaprimilo više prijava, prije svega od nadležnih u školama u RS-u o potencijalnim prijetnjama učenicima, nastavnicima, uvredama i slično.
11.05.2023. u 11:30
get url
text

- Policijski službenici su postupali po svakoj od navedenih prijava i izvršili povjeru navoda, obavijestili druge nadležne institucije, te ni u jednom slučaju nije uočena stvarna ugroženost, odnosno osnov za dalje postupanje policije - saopćeno je danas iz MUP-a RS-a.

Dodali su da, iz tog razloga, apeluju na medije da odgovorno izvještavaju o tim prijavama i potencijalnim prijetnjama jer ne samo da se tako neosnovano stigmatizuju pojedini učenici, maloljetnici, i škole, već se širi nemir i panika među građanima.

- Pripadnici MUP-a odgovorno pristupaju svakoj zaprimljenoj prijavi i u stalnom su kontaktu sa nastavnim osobljem u školama, a sve cilju što bolje sigurnosti djece, ali i zaposlnih u školama - dodaju u policiji. 

Također, u skladu sa zaključkom sa vanredne sjednice Vlade RS-a posvećene tragičnim događajima u Srbiji, pokrenuto je niz aktivnosti, među kojima je kontrola strelišta i streljačkih klubova koja je jučer izvršena na području cijelog RS-a. 

- Prilikom kontrole nisu utvrđene nepravilnosti, a kontrole će se nastaviti i u narednom periodu - podvukli su iz MUP-a. 

Nastavljaju se i edukativna predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola o opasnostima upotrebe  oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, a sve sa ciljem podizanja svijesti djece školskog uzrasta o opasnostima i posljedicama koje nosi upotreba oružja. Istovremeno, policija nastavlja sa prisustvom u blizini škola, sa ciljem preventivnog djelovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.