Škole za sirene sve popularnije na Zapadu: Plivati pomoću repa je teško, ali i zabavno

Objavljeno: 20.03.17 u 10:30

Škole za sirene, odnosno kursevi plivanja pomoću repa sve su popularniji vid zabave djevojaka, ali i muškaraca svih uzrasta u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Škola AquaMermaid je širom SAD-a i Kanade otvorila kurseve na kojima djevojke "ostvaruju" san da postanu sirene. Pored učenja plivanja i ronjenja uz pomoć peraja, polaznici kurseva uče i sve što se vezuje za legende o sirenama.

Specijalni kostim za sirene košta između 100 i 5.000 dolara, a jedna od najpopularnijih škola za sirene otvorena je u Chicagu.

- U SAD-u i Kanadi imamo osam škola za sirene. To je izuzetno težak, ali i zabavan stil plivanja. Od jula prošle godine smo završili obuku za više od 300 sirena - kazala je osnivačiva škole u Chicagu Nora Kaitis.

I Jose Lopez je za Anadoliju kazao kako kao muškarac uživa u druženju i učenju plivanja pomoću repa.

- Ovo je jedinstveno iskustvo, sport i zabava. Teško je plivati sastavljenih nogu, ali ni zabave ne nedostaje - kazao je Lopez.

Stjuardesa Blanca Rojas je kazala kako je za školu za sirene saznala na internetu i kako je sa prijateljicama odlučila da se iskuša u tome.

- Zaljubile smo se u ovaj sport. Baš je zabavno i nastavljamo sa kursevima kako bismo zadržali formu i vitalnost - kazala je Rojas.

Profesionalni plivači-sirene zarađuju poprilično dobre svote novca za predstave u luksuznim hotelima ili na privatnim zabavama.