open-navfaktor-logo
search
Predstavio prioritete
Skopljak: Široka podrška me obavezuje da prihvatim kandidaturu za predsjednika SDA u TK
Fahrudina Skopljaka, zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona i delegata u Domu naroda FBiH, za predsjednika Kantonalnog odbora SDA TK predležilo je čak osam od 13 lokalnih stranačkih organizacija u najmnogoljudnijem kantonu. On za Faktor kaže da ga ovakva podrška obavezuje da prihvati kandidaturu.
13.02.2020. u 20:56
get url
text

- KO SDA TK je u protekle dvije godine prošao kroz težak period. Bili smo svjedoci političke, ideološke, ljudske izdaje od strane dugogodišnjih funkcionera, izabranih i imenovanih zvaničnika SDA. U međuvremenu su u gotovo polovini općinskih odbora SDA uvedena povjereništva, a sada smo u fazi redovnih stranačkih izbora, gdje su izabrana nova rukovodstva u općinskim odborima, a uskoro će biti održana i izborna Skupština KO. U skladu sa izbornim pravilima, do sada, od strane osam općinskih odbora dobio sam jednoglasno kandidature za predsjednika KO. Obzirom da se radi o jednoj širokoj podršci općinskih odbora koja broji preko 70 posto delegata u Skupštini KO, to me obavezuje i čini odgovornim da prihvatim kandidaturu za predsjednika KO SDA TK - kaže Skopljak.

VEZANI TEKST Borba za čelnog čovjeka SDA u TK: Gutić ulazi u utrku sa Skopljakom

Podsjećamo, njega su za predsjednika SDA u TK predložili stranački odbori iz Lukavca, Živinica, Kalesije, Gračanice, Kladnja, Sapne, Tuzle i Srebrenika. Kaže da je njegov cilj u Kantonalni odbor SDA sa svojim timom donijeti jednu novu energiju, a tu prije svega misli na bolju saradnju sa općinskim i gradskim odborima, ali i odgovornost za preuzete funkcije.

Inače, Skopljak je ratni vojni invalid iz Lukavca, diplomirani je ekonomista, a u vladi premijera Bege Gutića bio je ministar za boračka pitanja.

- SDA kao državotvorna i najjača stranka u BiH mora na svojim organima raspravljati o društvenim problemima, privreda, mladima, natalitetu, problemima rudnika, ekologiji... O ovim pitanjima imat ćemo stavove i zaključke koji će biti artikulisani kroz analize i strategije timova koji će biti formirani pri KO SDA TK. Stavovi KO SDA će biti obavezujući za sve naše izabrane i imenovane zvaničnike. Obećavam da ćemo tražiti odgovornost u radu za sve imenovane zvaničnike i sigurno se neće desiti da KO SDA TK nekog imenuje za direktora, ministra, a onda se taj isti otuđi od baze i organa stranke bez odgovornosti i postane samo sebi dovoljan - pojašnjava Fahrudin Skopljak.

VEZANI TEKST Nova lica na čelu SDA u TK: Fahrudin Skopljak favorit za predsjednika Kantonalnog odbora?


On ističe činjenicu da je SDA u prošle lokalne izbore ušla sa 10 načelnika od 13 općina i gradova u TK, a sada ima tri.

- Nešto smo izgubili na redovnim izborima, a nešto unutarstranackim izdajama. U ovoj izbornoj godini sigurno ćemo ozbiljno pristupiti lokalnim izborima i pokušati vratiti pozicije načelnika koje smo ranije držali. Pozicija predsjednika KO SDA TK jeste privilegija, ali i velika odgovornost, shodno tome ostajem na putu kojim sam i do sada hodio, putu ljudskosti, poštenja, odanosti ideji SDA i razumjevanju potreba svih građana TK - zaključio je Skopljak.

On će, kako sada stvari stoje, konkurenciju za čelnu poziciju u stranci imati u Begi Gutiću, koji je jučer za Faktor potvrdio da želi biti kandidat za predsjednika KO SDA TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.