navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Utjecaj pandemije

Skromno jelo iz osamdesetih postalo hit u francuskim top restoranima

Riža na mlijeku ili sutlija, koja mnoge podsjeća na školske dane, u Francuskoj se tokom pandemije vratila na stolove.

Objavljeno: 03.05.2021. u 08:27
get url
text

Trend su oživjeli vrhunski chefovi vrativši se jelima iz djetinjstva kako bi vratili uspomenu na bezbrižnost i pružili utjehu u nesigurnim vremenima.

Osim riže na mlijeku recepti koji su ponovno postali popularni u Francuskoj su oni za palačinke, kolač od jogurta i kekse s maslacem – madeleines, a fotografije i recepte za ta skromna jela na društvenim mrežama dijelili su i vrhunsku chefovi, bez obzira na Michelinove zvjezdice u njihovim CV-jevima.

Pariški chef Stéphane Jégo iz restorana Chez L’Ami Jean uspio je od svoje riže na mlijeku napraviti jedno od najpopularnijih jela na meniju, piše Pun kufer.

- Čak i da želim, ne mogu je maknuti s jelovnika. Ludo je, ljudi me zaustavljaju na cesti i ispituju o tom jelu. Meni to vrijedi više od zvijezda na nebu jer sam dotaknuo ljude svojom hranom - rekao je chef.

Recept

Tokom francuskog karantina Stéphane je skuhao 200 litara riže na mlijeku za gladne Parižane, a oni su je revno odnosili i uživali kod kuće.

Za svoj specijalitet chef najprije zagrije vaniliju u mlijeku, zatim dodaje rižu kratkog zrna koju kuha 40 minuta na laganoj vatri. Kad je riža dovoljno mekana dodaje šećer i kuha još 15 minuta. Nakon što se riža ohladi, chef umiješa tučeno vrhnje te posipa jelo karamelom s orašastim plodovima. Bez obzira na veličinu porcije, Parižani se ne mogu zasititi tog jela koje vraća osmijeh na lice.